Mensenrechtenactiviste Berta Cáceres vermoord in haar eigen huis

teleSUR  |  4 March 2016 - 16:45 4 Mar - 16:45

Vorig jaar ontving Berta Cáceres nog de prestigieuze Goldman Environmental Prize voor haar inzet voor het milieu in Honduras.

Dat Berta Cáceres op 20 april 2015 de Goldman Environmental Prize kreeg toegekend, werd als een wonder beschouwd. Niet omdat de mensenrechtenactiviste die niet verdiende, maar omdat haar vaderland Honduras levensgevaarlijk is voor activisten.

Tussen 2010 en 2014 werden volgens The Guardian 101 van hen vermoord. Cáceres en haar organisatie Copinh kregen de belangrijkste milieuprijs ter wereld vanwege hun verzet tegen de bouw van een dam in de rivier de Gualcarque, het leefgebied van het Lenca-volk.

Ondanks formidabele tegenstand – een internationale conglomeratie van bedrijven, een door de VS gesteunde politiemacht, machtige landeigenaren en privébeveiligers – boekte Cáceres belangrijke successen. Zo trok het Chinese Sinohydro, de grootste dammenbouwer ter wereld, zich inmiddels terug uit het project.

Gisteren is Cáceres in haar eigen huis in La Esperanza vermoord door gewapende mannen. Het Latijns-Amerikaanse nieuwsnetwerk TeleSUR meldt dat er inmiddels één verdachte is opgepakt.

De familie van Cáceres en haar organisatie Copinh eisen een onafhankelijk onderzoek naar de moord op de activiste omdat ze de overheid niet vertrouwen.

Plaats een reactie