Rusland voert informatieoorlog tegen Duitsland

The Guardian  |  7 March 2016 - 06:00 7 Mar - 06:00

Poetin verspreidt bewust desinformatie in de hoop dat Angela Merkel aftreedt of wordt weggestemd.

Rusland is erop uit om tweedracht over vluchtelingen in Duitsland te zaaien. Het doel is de val van bondskanselier Merkel. Dat zegt analyst Jānis Sārts, directeur van het Strategic Communications Centre of Excellence van de NAVO, in The Observer, de zondagseditie van _The Guardian_.

Sārts benadrukt dat hij op persoonlijke titel spreekt en niet als vertegenwoordiger van de NAVO. Volgens Sārts heeft Rusland een propagandanetwerk in Duitsland opgebouwd dat inspeelt op gevoelens van onbehagen jegens het grote aantal vluchtelingen dat naar Duitsland is gekomen. Merkel verwelkomt de vluchtelingen. Zij is een groot voorstander van sancties tegen Rusland vanwege de bezetting van De Krim.

Rusland financiert volgens Sārts extreme bewegingen, links en rechts, om onrust te creëren in Duitsland. Ook de sociale media worden ingezet. Rusland-deskundige Boris Reitschuster, jarenlang chef van de redactie in Moskou van Focus, zegt dat het heel waarschijnlijk is dat Rusland de extreem-rechtse partij Alternative für Deutschland (AfD) betaalt om Duitsland en Europa te destabiliseren. Verwacht wordt dat deze partij, die tegen vluchtelingen is, bij de verkiezingen in de drie deelstaten Sachsen-Anhalt, Baden-Württemburg en Rijnland-Palts op 13 maart a.s. veel stemmen zal trekken.

In de Neue Zürcher Zeitung schrijft de Russische socioloog en publicist Igor Eidman dat Rusland Duitsland probeert te veranderen. Rusland probeert andere landen tegen Duitsland op te zetten en de Europese integratiegedachte te ondergraven. Poetins eerste doel is volgens Eidman een nieuwe politiek leider in Duitsland.

Lees meer:
Russia ‘stoking refugee unrest in Germany to topple Angela Merkel’ (The Guardian)

So perfide ist Putins Propagandakrieg in Deutschland (Focus)

Insider beschreibt Putins perfiden Plan, Merkel zu stürzen (Huffington Post Deutschland)

Wie Putin versucht, Deutschland zu verändern (Neue Zürcher Zeitung)

Elke twee weken het beste uit de internationale pers lezen? Neem dan een abonnement op 360 Magazine.

Plaats een reactie