Waarom iedereen naar Occupied, de Noorse serie die het Kremlin woedend maakte, zou moeten kijken

Politico  | 21 March 2016 - 09:0021 Mar - 09:00

Politico legt uit wat er zo goed is aan Occupied.

Okkupert (Occupied) gaat over de Russische bezetting van Noorwegen. Het is de duurste televisieserie die ooit in Noorwegen werd gemaakt. En de enige die de woede wekte van de Russische overheid. In Occupied, momenteel te zien op Netflix in Australië, de Verenigde Staten, India en Canada, is Rusland namelijk de grote boosdoener. Het land valt Noorwegen binnen vanwege een conflict om olie en gas. De Noorse regering is volledig overgegaan op schone energie en daarmee zijn de productie en (ver)koop van gas en olie overbodig geworden. Dat levert een grote bedreiging op voor de Russische economie en voor de economieën van lidstaten van de Europese Unie.

Rusland is in Occupied, gemaakt naar een idee van thrillerschrijver Jo Nesbø, de grote boosdoener, maar de Noorse premier werkt aanvankelijk braaf mee met de bezetter en de Europese Unie, waarvan Noorwegen geen lid is, doet er alles aan om de bezetting in stand te houden. Ook de NAVO en de Verenigde Staten doen niets om Noorwegen te helpen.

Volgens Politico is Occupied één van de meest boeiende en realistische series over internationale betrekkingen van dit moment. Ook Bloomberg en The Washington Post zijn enthousiast.

De Russische regering was not amused toen de serie in 2015 uitkwam. Volgens de Russische ambassadeur in Noorwegen, was het een schande dat de serie juist in 2015 verscheen, 70 jaar na de bevrijding van Europa, waaraan ook het Russiche leger heeft bijgedragen.

Lees verder:
The Norwegian TV series that’s enraged the Kremlin (Politico)

Make Norway’s Occupied Your Next Binge Watch (Bloomberg)

You should watch the best show about international relations on television right now (The Washington Post)

Plaats een reactie