Moet het stierengevecht overal verboden worden?

360 Magazine  | 11 April 2016 - 08:2011 Apr - 08:20

In Valencia lieten onlangs duizenden voorstanders van het stierengevecht hun stem weer eens horen. Twee gerenommeerde Spaanse schrijvers verschillen van mening over het omstreden onderwerp.

Ja
Een flink aantal intellectuelen, onder wie personen die ik hoog heb zitten, heeft verschillende manifesten vóór het stierenvechten ondertekend. De krant El Mundo interviewde de ‘eminente Franse filosoof Francis Wolff’, die ook voorstander is.

(….)

k ben de dochter van een stierenvechter, ik weet dat de dingen niet zo simpel zijn als ze lijken. Net als zoveel andere stierenvechters was mijn vader gek op dieren, en ik hield erg van stierenvechten, tot ik over mijn culturele blindheid heen groeide en me bewust werd van de slachtingen die werden aangericht. (….)

Nee
Het stemt moedeloos te merken hoezeer de dictatoriale geest van het franquisme voortleeft in onze samenleving en in onze demagogische politici. Iedereen heeft de mond vol van vrijheid van meningsuiting, maar bijna niemand kan ertegen dat hij wordt tegengesproken, laat staan – en dat is nog erger – dat iets wat hij afkeurt bestaansrecht heeft.

(….)

Samenvattend: wie het stierenvechten wil afschaffen, draagt onbewust mee aan het uitsterven van een diersoort. Er zouden hoogstens een paar fokstiertjes overblijven, en ik durf er bijna gif op in te nemen dat het overgrote deel van de mannetjes bij hun geboorte wordt afgemaakt. In plaats van in de arena – na een vol en vrij leven van meer dan vier jaar – zou dit in het geheim gebeuren, meteen nadat ze ter wereld komen. Als de tegenstanders van het stierenvechten daardoor niet in gewetensnood komen, dan mogen ze me uitleggen waarom niet. (….)

Gratis voor 360 abonnees


Plaats een reactie