De dooi zet door

Granma  |  3 July 2016 - 10:49 3 Jul - 10:49

In de Cubaanse hoofdstad Havana staat een hotel dat lange tijd bekend was onder de naam El Quinta Avenida, maar sinds deze week heet het Four Points by Sheraton. De Amerikaanse hotelketen Starwood Hotels & Resorts Worldwide nam het hotel over, evenals het karakteristieke Hotel Inglaterra dat komende maand wordt heropend.

Afgelopen maart bracht de Amerikaanse president Obama een historisch bezoek aan Cuba. Enkele uren na zijn vertrek tekende de hotelketen een contract met de Cubaanse autoriteiten. Inmiddels hebben ook zes luchtvaartmaatschappijen toestemming gekregen om op Havana te vliegen en is het mogelijk om geld op te nemen met een Amerikaanse creditcard.

Het is tekenend voor de definitieve dooi tussen de VS en Cuba, ook al heeft het Amerikaanse Congres de economische blokkade van Cuba nog steeds niet opgeheven. Die blokkade bestaat al sinds 1961, toen Amerika de diplomatieke banden met Cuba verbrak in een poging het communistische regime van Fidel Castro te isoleren.

Toerisme is van levensbelang voor Cuba. Afgelopen jaar trok het eiland een recordaantal van 3,5 miljoen bezoekers, voornamelijk afkomstig uit Europa en Canada. Daar komen in 2018 naar verwachting minstens 2 miljoen toeristen bij wanneer ook de Amerikaanse reisbeperkingen worden opgeheven.

Foto: Phil Guest

Plaats een reactie