Cambodja, het land van de onbekende dictator

The Guardian  | 12 July 2016 - 08:0012 Jul - 08:00

Drie kogels troffen Kem Ley, de 46-jarige leider van Khmer for Khmer, een non-profit organisatie die in onderwijs voor de armste kinderen voorziet. Ley was populair als politiek analist vanwege de kritische manier waarop hij premier Hun Sen en zijn familie volgde. Sen is al dertig jaar aan de macht in Cambodja, maar toch valt zijn naam niet snel als het over autocraten en dictators gaat.

Recentelijk liet Kem Ley zich nog uit over een rapport van anti-corruptie waakhond Global Witness, waarin de premier en zijn familie ervan worden beschuldigd zo’n 200 miljoen dollar achterovergedrukt te hebben. Volgens Global Witness is dat slechts een fractie van het daadwerkelijke bedrag dat aan de strijkstok is blijven hangen.

Hun Sen, een voormalige commandant van de Rode Khmer, beheerst samen met zijn familie de meest lucratieve sectoren van ‘s lands economie, zoals mijnbouw, vastgoed, energie en het gokwezen. Ook het geld dat toeristen naar het land brengen verdwijnt in de zakken van de familie Sen volgens het rapport. Ondertussen leeft 40% van de bevolking op of onder de armoedegrens. Een woordvoerder van de regering deed het onderzoek af als propaganda.

Cambodja staat in de corruptie-index van Transparancy International op plaats 150 van 168 landen. Volgend jaar worden er verkiezingen gehouden en de oppositie hoopt dan de macht van Hun Sen te kunnen breken. Dat zal nog niet eenvoudig zijn. “Ik verzwak de oppositie niet alleen, ik maak haar dood. De honden die tegen mijn beleid wensen te demonstreren, zullen door mij worden geslagen en in een kooi worden gestopt”, zei Hun Sen een paar jaar geleden.

Foto: Prachatai

Plaats een reactie