Hoe een rijke buitenstaander het tot president schopte - in 1848

Politico  |  4 August 2016 - 08:20 4 Aug - 08:20

De manier waarop Trump de Republikeinse partij overgenomen heeft, lijkt een unicum in de Amerikaanse geschiedenis. Maar in de zomer van 1848 wist generaal Taylor hetzelfde te doen met een voorloper van deze partij, de Whig Party.

Als generaal had hij de Verenigde Staten dat jaar aan een overwinning geholpen in de Mexicaans-Amerikaanse oorlog, waarbij hij zijn bijnaam ‘Old Rough and Ready’ meer dan waar had gemaakt. Maar van politieke ambitie was bij Taylor geen sprake. Volgens hem zou geen zinnig mens ooit president willen worden. Hij pochte ook met het feit dat hij nog nooit in zijn leven zijn stem had uitgebracht. Maar toen de partij een dringend beroep op hem deed, was hij snel om. Hij presenteerde zich als een man van en voor het volk, die niets moest hebben van machtspolitici.

Taylor won uiteindelijk de presidentsverkiezingen, niet alleen door zijn imago als buitenstaander maar ook door een zeer impopulaire Democratische presidentskandidaat. Hij stierf echter 16 maanden na zijn aantreden, waarschijnlijk aan buikgriep. Maar door de chaos die Taylor veroorzaakte, stierf met hem ook de Whig Party, die als Republikeinse Partij even later een politieke doorstart beleefde.

Foto: Public Domain

Plaats een reactie