Donald Trump en de afspraken die hij niet nakomt

The Atlantic  | 30 August 2016 - 08:0030 Aug - 08:00

Stel, Trump wordt in november gekozen tot de nieuwe president van de Verenigde Staten, hoe zou hij dan omgaan met publieke zaken? En wat is zijn handtekening onder een afspraak waard? We weten er weinig van, want hij werd nooit eerder gekozen voor een overheidsfunctie.

Daarom worden alle afspraken die hij met overheden heeft gemaakt in Amerika momenteel onder een vergrootglas gelegd: houdt hij zich er aan? Nee, vaak niet.

Zo speelt in New York nu de kwestie van een bank in het atrium van Trump Tower. Dat atrium is een zogeheten POPS, een privately owned public space, ofwel een publieke ruimte in private handen. De gemeente New York maakt vaker afspraken over POPS: een vastgoedontwikkelaar mag bouwen of uitbreiden op voorwaarde dat de nieuwe bouw ruimtes of voorzieningen bevat die toegankelijk zijn voor iedereen.

Op zichzelf een mooie afspraak, want de bouwers mogen bouwen en de gemeente krijgt er een goed onderhouden publieke ruimte voor terug. Helaas voor New York houden veel ontwikkelaars zich niet aan de gemaakte afspraken. Zo ook Donald Trump.

Toen hij eind jaren zeventig begon met de bouw van Trump Tower maakte Trump met de gemeente een contractuele afspraak. In ruil voor toestemming om 20 extra verdiepingen op zijn toren te mogen bouwen zou hij openbare voorzieningen aanbrengen, zoals een atrium, openbare toiletten en publiek toegankelijke tuinen. En een bank van zeven meter.

Onmiddellijk na de opening van Trump Tower in 1983 stond die beloofde bank vol met plantenbakken. Trumps verweer destijds: “We kregen enorme moeilijkheden met die bank: verslaafden, zwervers etc. kwamen in groten getale naar het atrium. Allerlei verschrikkingen vonden plaats”. Het zou wat, vond de gemeente, die planten moesten weg en het publiek moest kunnen zitten.

Aangezien Trump keer op keer allerlei POPS afspraken niet nakomt regent het sindsdien boetes. Het publiek wordt regelmatig de toegang tot de openbare tuinen ontzegd, verplichte tafels ontbreken regelmatig en fonteinen werken niet. Sinds hij met zijn verkiezingscampagne begon gebruikt Trump het atrium regelmatig voor persconferenties, zonder de gemeente om toestemming te vragen. Het is allemaal tegen de gemaakte afspraken.

Halverwege augustus kreeg Trump een boete van 10.000 dollar omdat zijn advocaten niet kwamen opdagen op een hoorzitting over, wederom, de vermaledijde bank. Die was plotseling verdwenen, om plaats te maken voor een enorme toonbank die wordt gebruikt om Trump-merchandise te verkopen, zoals Make America Great Again petjes à 30 dollar. Ook dat mag niet: nog een boete van 4000 dollar.

De bank is inmiddels weer stilletjes teruggezet, maar de gemeente New York handhaaft de opgelegde boetes. Afspraak is tenslotte afspraak.

Foto: Maria Eklind

Plaats een reactie