Hoe China naar het eerste debat tussen Clinton en Trump keek

Business Insider  | 28 September 2016 - 18:0028 Sep - 18:00

Landen als Japan en Zuid-Korea wachten in spanning af hoe de Amerikaanse presidentsverkiezingen verlopen, zoals 360 Magazine eerder meldde. Ondertussen lijken de Chinezen zich er amper druk over te maken, aldus Business Insider.

Lang niet alle Chinezen zullen het debat tussen Clinton en Trump gezien hebben, want de belangrijkste media werd verboden het debat uit te zenden en ‘The Great Firewall’ verhinderde gebruikers toegang tot buitenlandse sociale media als Twitter en Facebook.

Twee van China’s grootste nieuwssites, Caixin Online en NetEase, probeerden nog wel livestreams van het debat te verspreiden, maar werden door internetwaakhonden tot de orde geroepen.

Kecheng Fang, oprichter van CNPolitics.org, een onafhankelijke website over Chinese politiek, meent dat de Chinese overheid beducht is voor het tonen van de debatten om vragen over democratische processen te voorkomen.

Verrassend genoeg kon Sina Weibo, het grootste social media platform van China, het debat wel probleemloos live-streamen. Dat leverde 40.000 likes, 15.000 shares en 13.000 commentaren op.

De Amerikaanse sites van CBS News, The Huffington Post, PBS, Telemundo en Yahoo werden evenmin door censors geblokkeerd.

Volgens Fang, die Chinese politicologie studeert in de VS, is het merendeel van de Chinese bevolking echter totaal niet bezig met de Amerikaanse verkiezingen. Slechts een elitegroep van geïnteresseerden volgt de strijd op de voet.

Een commentaar onder de Sina Weibo livestream kreeg 1000 likes: “Het vereist zoveel inspanning om de massa te behagen als President van de VS, dat het een betere optie lijkt om Voorzitter van de Chinese Communistische Partij te zijn”.

Een ander omschreef de Chinezen die discussieerden over het debat als “een groep euneuchen die over sex praat”. Het commentaar kreeg 900 likes.

Ook samenzweringstheoriën over de gezondheid van Hillary Clinton en adrenalineshots die ze voor het debat zou hebben genomen waren populair. Fang meent dat die ontstaan door gebrekkige mediakennis bij de Chinese kijkers. De ondoorzichtigheid van het Chinese machtssysteem leidt tot onvermogen bij de bevolking om feit van fictie te onderscheiden.

Ook al riep Trump tijdens het debat “China steelt Amerikaanse banen” en “China gebruikt de VS als spaarvarken” en verwijt hij China de eigen valutakoers te manipuleren , het lijkt erop dat de Chinese kijkers een voorkeur voor de Republikein hebben.

Volgens een peiling van The Global Times, die is gelieerd aan de Chinese Communistische Partij, gelooft 83% van ruim 8000 ondervraagden dat Trump de strijd tussen ‘Kwaadaardige Hillary’ en ‘Vage Trump’ zal winnen.

Foto: Jon Russell

Plaats een reactie