Raadsleden van Barcelona willen af van Columbus

The Guardian  | 30 September 2016 - 18:0030 Sep - 18:00

Christoffel Columbus staat al sinds 1880 op een zestig meter hoge zuil aan het begin van de Ramblas in Barcelona. Drie raadsleden van de linkse partij CUP Capgirem willen hem daar weghebben, schrijft The Guardian.

Als het aan de raadsleden ligt moet niet alleen Columbus verdwijnen, maar ook de basis van zijn beeld. Daarop is een eerbetoon afgebeeld aan zijn opdrachtgevers Koning Ferdinand en Konigin Isabella.

De politici vinden dat het beeld de verovering en kolonisatie van Amerika verheerlijkt. Het zou beter zijn om op die plek een gedenkteken op te richten voor het verzet van inheemse Amerikanen tegen imperialisme, onderdrukking en segregatie, schrijven ze in hun voorstel aan de gemeente.

Ook het standbeeld van koopman en slavenhandelaar Antonio López y López voor het postkantoor moet verdwijnen. In plaats daarvan willen de raadsleden een monument ter nagedachtenis van de slachtoffers van de slavenhandel.

Tot slot stellen ze voor om 12 oktober te veranderen van nationale feestdag in een gewone werkdag. Op 12 oktober viert Spanje de intocht van Columbus in Amerika, maar de raadsleden zien het als een dag waarop kolonialisme en de Spaanse genocide op inheemse Amerikanen wordt gevierd.

In die opvatting staan ze niet alleen. Vooral ter linkerzijde vinden veel politici de viering van 12 oktober smakeloos.

Vorig jaar zei Ada Colau, de burgemeester van Barcelona, dat Spanje een genocide niet zou moeten vieren met een militaire parade van 800.000 Euro. José Maria González, burgemeester van Cádiz namens de partij Podemos, twitterde: “We hebben Amerika nooit ontdekt, maar een bloedbad aangericht en een continent onderdrukt in de naam van God”.

Foto: David Berkowitz

Plaats een reactie