Chinese staatskrant: verkiezingen VS gemanipuleerd door media

Global Times  | 17 October 2016 - 08:0017 Oct - 08:00

De Chinese staatskrant Global Times schrijft in een redactioneel commentaar dat de Amerikaanse media ongekend bevooroordeeld zijn in het voordeel van Hillary Clinton. De krant concludeert dat deze verkiezingen gemanipuleerd zijn.

Volgens de krant is het een zeldzaamheid in de Amerikaanse verkiezingsgeschiedenis: van de 100 belangrijkste kranten in de VS, zijn er 30 die Hillary Clinton steunen. Steun voor Trump? Nul.

Bij de verkiezingen van 2008 en 2012 was de verhouding in media-voorkeur voor de Democratische en Republikeinse kandidaat respectievelijk 65:25 en 41:35.

“Media in het Westen hebben sterke politieke voorkeuren, zoals het Chinese publiek weet”, schijft de Chinese staatskrant, “maar deze lelijke eenheid van de Amerikaanse media laat een diepe indruk achter. Zogenaamde objectiviteit en eerlijkheid zijn ver te zoeken”.

De krant schrijft verder dat Amerikaanse media een hype maken van Trumps beledigende opmerkingen over vrouwen, terwijl ze over de oppervlakte scheren wat het email-schandaal van Hillary Clinton betreft. Dergelijke selectieve berichtgeving schendt de principes van objectiviteit, vindt Global Times.

Subjectiviteit is dominant in de Amerikaanse media, vindt de krant: verhalen van Chinese dissidenten worden breed uitgemeten, terwijl de Chinese vooruitgang op het gebied van mensenrechten over het hoofd wordt gezien.

De westerse media moeten niet blind worden verheerlijkt, vindt Global Times. Toegegeven, het Westen was een leider wat betreft de ontwikkelingen in de wereld, maar dat leiderschap heeft ook geleid tot politieke correctheid en morele standaarden die slechts de belangen van het Westen dienen.

Plaats een reactie