Nieuwe veiligheidsadviseur VS lobbyt voor Turkije via een Nederlands bedrijf

The Huffington Post  | 17 November 2016 - 14:5617 Nov - 14:56

NBC meldt vanochtend dat ex-generaal Michael T. Flynn de Nationale Veiligheidsadviseur van Donald Trump wordt. Flynn, die eerder in de running was om vice-president van Trump te worden, heeft zich via een Nederlands bedrijf laten betalen om te lobbyen voor de Turkse regering van Erdogan, schrijft The Huffington Post ondertussen.

Flynn is door de Turkse regering betaald om te lobbyen voor de uitlevering van de in de VS wonende Fetullah Gülen. Gülen zit volgens de Turkse president Erdogan achter de mislukte staatgreep van 15 juli in Turkije.

Flynn Intel Group tekende volgens The Huffington Post op 15 september een contract met het Nederlandse bedrijf Inovo BV, gevestigd in Vleuten. Inovo BV fungeert als brievenbusfirma voor Inovo Turkije dat geld verdient aan contracten met de Turkse regering. Beide bedrijven zijn eigendom van lobbyist Ekim Alptekin, die voorzitter is van de Turks-Amerikaanse Business Council, dat zeer nauwe banden heeft met Erdogan.

Alptekin studeerde in Utrecht en werkte van 2003-2004 als stafmedewerker voor het Tweede Kamer-lid Fatma Koser Kaya van D66, “toen Nederland voorzitter van de EU was’, zoals hij op zijn LinkedIn-pagina vermeldt. Alptekin is ook commercieel actief in “Real Estate and Defence industries” via twee van zijn andere bedrijven.

Het contract dat Michael Flynn tekende met Alptekin via Nederland, houdt onder meer in dat hij voor Turkije zal lobbyen voor Amerikaanse defensiecontracten en Turkije op de hoogte zal houden van “de transitie van President Obama naar aankomend President Trump”.

Als aantoonbaar wordt dat Flynn op de hoogte was van Alptekins connecties met de Turkse regering dan heeft hij de Amerikaanse wet overtreden, volgens The Huffington Post, omdat hij zich niet heeft aangemeld als buitenlands agent op basis van de Foreign Agents Registration Act. Het is bovendien de vraag hoe geschikt hij is als Nationaal Veiligheidsadviseur van Trump, gezien zijn nauwe banden met de Turkse regering.

Op 8 november, de dag van de Amerikaanse verkiezingen, publiceerde Flynn een opinie-artikel in The Hill waarin hij Erdogan prijst en pleit voor de uitlevering van Gülen, een opinie die volgens The Huffington Post haaks staat op zijn eerdere standpunten.

Inovo BV in Vleuten, Utrecht:

foto: Douglas Simkin

Plaats een reactie