Mea culpa: wij maakten een fout

360 Magazine  | 18 November 2016 - 18:2918 Nov - 18:29

Na de Amerikaanse presidentsverkiezingen zijn onder meer Google en Facebook onder vuur komen te liggen vanwege de verspreiding van valse berichten. Paul Horner beweert in The Washington Post zelfs dat de fake-berichten die hij rondstuurde, Trump mogelijkerwijs in het zadel hebben geholpen. Alertheid blijft dus geboden, ook voor 360 Magazine, zo blijkt.

We hebben in nummer 109 van 360 Magazine namelijk een fout gemaakt: we beweren dat John Cleese na de uitkomst van de verkiezingen een grappige brief heeft verstuurd aan de Verenigde Staten, waarin hij oproept de onafhankelijkheid van de VS te herroepen. En dat klopt niet. Dat wil zeggen: de brief blijft even grappig, maar hij is niet van John Cleese en hij is ook niet van dit jaar.

David Mikkelson van de onvolprezen factchecker Snopes analyseerde de geschiedenis van de brief, waarvan de eerste versie al na de Amerikaanse verkiezingen van 2000 blijkt te zijn verschenen. In de loop van deze eeuw werd het schrijven meerdere keren en door meerdere mensen aangepast; pas dit jaar is de naam van John Cleese eraan verbonden.

Dom! Dat hadden wij van 360 Magazine dus ook moeten checken. Om het goed te maken wilden we hierbij een lijst publiceren die communicatiewetenschapper Melissa Zimdars van het Merrimack College in Massachusetts samenstelde van alle onbetrouwbare sites die de afgelopen weken nepberichten hebben verspreid via social media. Handig voor jullie en handig voor ons dachten we.

De lijst had hier moeten staan, maar de LA Times meldt dat Zimdars de lijst offline heeft gehaald, nadat zij, haar collega’s en studenten werden bedreigd en lastig gevallen door, je raadt het al, een aantal rechtse schreeuwsites, zoals bijvoorbeeld deze.

Desondanks werkt Zimdars door aan haar lijst en ze zal hem binnenkort in een andere vorm publiceren. We houden het in de gaten.

Plaats een reactie

360 Magazine