198 manieren om je geweldloos te verzetten

Scientific American  | 22 november 2016 - 08:0022 nov - 08:00

Hij is inmiddels 88 jaar, werkt al ruim 40 jaar aan publicaties over geweldloze methodes om sociale veranderingen tot stand te brengen en is even invloedrijk als onbekend: politiek wetenschapper Gene Sharp. Zijn gedachtengoed is nu relevanter dan ooit, schrijft Scientific American.

In 2011, toen de repressieve, corrupte regeringen van Egypte en Tunesië vielen door relatief geweldloze volksopstanden, schreef The New York Times dat de opstandelingen waren beïnvloed door de geschriften van politicoloog Gene Sharp. Vanuit het aan chronisch geldgebrek lijdende Albert Einstein Instituut in Boston stuurt hij zijn gedachten over geweldloos verzet de wereld in. “Voor de despoten van deze wereld kunnen zijn ideeën fataal zijn”, schreef de krant.

Oppositie-bewegingen in Servië, Oekraïne, Georgië, Kirgizië, Rusland, Birma, Venezuela, Palestina en Iran zijn volgens The Wall Street Journal beïnvloed door Sharps denken en sommige regimes kunnen zijn bloed dan ook wel drinken. Iran beweerde in een propagandavideo zelfs dat Sharp een CIA-agent is:

Sharp heeft zijn carrière als politiek wetenschapper gewijd aan geweldloos verzet en wil activisten laten zien hoe krachtig geweldloosheid kan zijn en wat de beste manieren zijn om deze vorm van verzet toe te passen. Zijn eerste invloedrijke werk, The Politics of Nonviolent Action, verscheen in 1973 toen hij politieke wetenschappen doceerde aan Harvard.

Sindsdien verscheen een stroom van geschriften over geweldloos verzet, die voor een belangrijk deel gratis online zijn te verkrijgen en die zijn vertaald in tientallen talen, waaronder ook Nederlands.

Het belangrijkste doel van Sharp is om mensen te laten zien dat ze veel meer macht hebben dan ze denken, door allerlei tactieken toe te passen: stakingen, boycotts, massa petities, geldopnames etcetera. Hier vind je een volledige lijst van ’198 methodes voor geweldloze actie’.

Sharp propageert geweldloosheid niet zozeer uit morele, maar veel eerder uit pragmatische overwegingen. Geweld leidt meestal tot grotere onrechtvaardigheid en groter lijden, ook al zijn de beweegredenen juist. Geweldloos verzet leidt daarentegen tot grotere betrokkenheid van meer mensen en uiteindelijk tot betere resultaten, zo stelt hij. Andere politieke wetenschappers, zoals Erica Chenoweth, bevestigen dit op basis van empirisch onderzoek.

Mocht je je na de Amerikaanse verkiezingen machteloos en angstig voelen, schrijft Scientific American, “ga dan naar de website van de Albert Einstein Institution, want de ideeën van Gene Sharp zijn in deze donkere tijd relevanter dan ooit”.

Plaats een reactie