Het Wereldwijde Web van Leugens en Propaganda

Snopes  | 16 December 2016 - 17:1816 Dec - 17:18

De grote droom om via het wereldwijde web toegang tot alle informatie van de wereld te krijgen begint te veranderen in een nachtmerrie. Gebruikers die hun nieuws halen van social media, en dat zijn er steeds meer, raken verstrikt in een kluwen van nieuws, nepnieuws, leugens en propaganda. Deze week was het raak met nieuws rond Aleppo. Factchecker Snopes dook in de zaak.

Dit filmpje vond gretig aftrek op social media en bracht veel gebruikers tot de wanhopige vraag ‘Wie of wat kan ik nog geloven?’ De ‘onafhankelijke Canadese journalist’ Eva Bartlett claimt hier een Noorse journalist een lesje over Syrië te leren:

Bartlett beweert nogal wat: internationale media, zoals The New York Times, maar ook Democracy Now!, zweren samen om nepverhalen over bombardementen op ziekenhuizen te verspreiden, anti-Assad-activisten ‘recyclen’ slachtoffers om het Syrische leger in een kwaad daglicht te stellen, alle partijen die vechten tegen Assad zijn ‘terroristen’, het Syrische volk staat achter Assad, want de meerderheid heeft voor hem gestemd bij de verkiezingen van 2014.

Wie Bartlett is en waar ze sprak werd niet vermeld, terwijl dat zeer essentieel is om haar uitspraken naar waarde te kunnen schatten. Op haar website schrijft Bartlett over zichzelf: ‘Ik steun Syrië in de “burgeroorlog” die is betaald, bewapend en gepland door westerse machten en hun regionale bondgenoten met als doel elk verzet tegen imperialisme in het Midden-Oosten te breken.’

Kortom, ze is pro-Assad en blijkt ook te schrijven voor RT, een nieuwssite die wordt gefinancierd door de Russische overheid, bondgenoot van Assad. Het filmpje met haar uitspraken werd gedraaid op een pro-Assad-evenement bij de Verenigde Naties.

De Syrische verkiezingen waar Bartlett naar verwijst werden alleen gehouden in door Assad gecontroleerde gebieden. Het Al Quds-ziekenhuis, waarvan Bartlett ontkent dat het geraakt is, is wel degelijk zwaar gebombardeerd volgens Artsen Zonder Grenzen, en ook haar claim dat slachtoffers worden gerecycled door de Witte Helmen kan naar het rijk der fabelen worden verwezen.

Bartlett blijkt zich, bewust of onbewust, te vergissen wat betreft het aangrijpende filmpje van het gewonde meisje Aya:

Volgens Bartlett verschijnt Aya maanden later in een andere context op een andere plek: schandalig misbruik van haar leed door de Witte Helmen. Ze vergist zich. Er zijn namelijk drie verschillende verhalen van drie verschillende Aya’s. Niks gerecyclede slachtoffers dus, maar hooguit bewijs van de populariteit van de meisjesnaam Aya in Syrië.

Het idee dat slachtoffers van massatragedies worden ‘gerecycled’ is populair bij aanhangers van samenzweringstheorieën, aangevoerd door mensen als David Icke, die gelooft dat de maan niet echt is en dat de wereld wordt geregeerd door steeds veranderende reptielen.

Foto: Like Caramel!

Plaats een reactie