Is de Filipijnse president verslaafd?

The Straits Times  | 19 December 2016 - 08:0019 Dec - 08:00

Rodrigo Duterte, de omstreden president van de Filipijnen, die doodseskaders loslaat op (vermeende) drugdealers en ook graag opschept over de moorden die hij zelf pleegde, gebruikt zeer zware pijnstillers. Dat leidt tot ongerustheid, schrijft The Straits Times.

Duterte zei onlangs het middel fentanyl in zulke hoeveelheden te gebruiken dat zijn arts hem aanraadde ermee te stoppen. Fentanyl wordt voorgeschreven bij kankerbestrijding en andere chronische aandoeningen. Muzikant Prince stierf aan een overdosis van het middel.

Duterte zegt het middel te gebruiken vanwege problemen met zijn ruggengraat ten gevolge van eerdere motorongelukken. Maar vriend en vijand in zijn omgeving maken zich zorgen over zijn gebruik. Duterte-aanhanger en advocaat Carlos Zarate vindt dat Duterte alle twijfels moet wegnemen door de publicatie van een helder medisch rapport.

Senator Leila de Lima, een uitgesproken tegenstander van Duterte, valt Zarate hierin bij: ‘Het is niet alleen de ziekte die ons zorgen baart, maar ook de invloed die de medicijnen kunnen hebben op zijn alertheid en capaciteit om beslissingen te nemen met een heldere geest.’

Senator Antonio Trillanes, een andere tegenstander, vindt dat Dutertes opmerking dat hij afwijkt van de voorgeschreven fentanyldosering wijst op het gedrag van een verslaafde. Duterte ontkent enige vorm van verslaving.

Wel noemde hij zijn slechte gezondheid als reden voor het afzeggen van allerlei bijeenkomsten. Ook zei hij onlangs op bezoek in Cambodja er niet zeker van te zijn of hij zijn zesjarige termijn zou kunnen afmaken. Geruchten over Dutertes kwakkelende gezondheid doen al langer de ronde.

Foto: Prachatai

Plaats een reactie