Zo kijken experts naar het brisante rapport over de relatie Trump-Rusland

Wired  | 11 January 2017 - 18:0011 Jan - 18:00

De vuile was van Donald Trump hangt buiten, beweren vriend en vijand, nu een document van 35 pagina’s is uitgelekt. Corrupte contacten met hooggeplaatste Russische functionarissen, chantage en golden shower-spelletjes met prostituees in een hotelkamer: John le Carré had het niet beter kunnen bedenken.

Het rapport is afkomstig van een voormalige Britse geheim agent en werd gisteren gepubliceerd door BuzzFeed, met als aantekening dat de beschuldigingen in het document niet zijn geverifieerd en dat het enkele fouten bevat. Buzzfeed is overigens loyaal en verwijst naar het onvolprezen MotherJones, dat al in oktober vorig jaar melding van het rapport maakte.

Hoe moet je nu naar zo’n document kijken, als het op je bureau ploft? Wired vroeg het een aantal voormalig geheim agenten die nu voor privéorganisaties werken.

De eerste vraag is natuurlijk: is het document echt? Het is kennelijk echt genoeg, want een samenvatting van twee pagina’s is voorgelegd aan Obama en Trump. Een voormalig CIA-analist zegt echter dat het rapport beschouwd moet worden als ‘raw intelligence’ en dat het zeker niet publiek gemaakt had mogen worden. Raw intelligence is informatie die niet bevestigd is door meerdere bronnen en ook nog niet in context is gezet.

Een oud-medewerker van de Britse geheime dienst zegt dat het document afkomstig lijkt te zijn van iemand met interessante bronnen en enige kennis van zaken, maar die geen idee heeft hoe je HUMINT (‘human intelligence’: informatie afkomstig van menselijke bronnen) omzet in bruikbare informatie. Daadwerkelijk hooggeplaatste bronnen en mogelijke fantasten en opscheppers worden in het document niet van elkaar gescheiden, zegt hij.

Weer een ander zegt dat de bronnen van de bronnen niet bekend zijn en dat het daarom lastig is van afstand te bepalen wat de waarde van de gegeven informatie is. Desondanks vinden alle experts het zeer betekenisvol dat de informatie kennelijk serieus genoeg werd genomen door de veiligheidsdiensten om te delen met Obama en Trump. Het zal nog wel even duren voordat alle informatie uit het document geverifieerd is, en dat is zorgwekkend gezien het feit dat Trump op de 20ste van deze maand al geïnaugureerd wordt.

Foto: Lionel Martinez

Plaats een reactie