Nepnieuws of niet? De lessen van een honderd jaar oud telegram

Yahoo Finance  | 16 January 2017 - 08:0016 Jan - 08:00

In het geheime telegram vertelt Duitsland met een duikbotenoorlog tegen Amerikaanse schepen in de Atlantische oceaan te beginnen, maar desondanks ervoor proberen te zorgen dat de Amerikanen neutraal blijven in de oorlog.

‘Mocht dat niet het geval zijn, dan stellen wij Mexico voor onze geallieerde te worden: we voeren oorlog samen, we maken vrede samen, Mexico ontvangt ruime financiële steun en wij steunen Mexico in de herovering van Texas, New Mexico en Arizona.’

De Duitsers probeerden Mexico dus over te halen om oorlog met de VS te gaan voeren, in de hoop zo Amerikaanse wapentransporten naar anti-Duitse geallieerden tot stand te brengen. Tegelijk, zo was de Duitse gedachte, zouden de Amerikanen het wel uit hun hoofd laten troepen overzee te sturen, omdat ze hun handen vol zouden hebben aan hun eigen oorlog met Mexico.

Het gecodeerde telegram werd onderschept en ontcijferd door de Britten, die onmiddellijk begrepen dat openbaring van de inhoud zou leiden tot Amerikaanse deelname aan de oorlog, op voorwaarde dat ze geloofden in de echtheid van het telegram. Maar de Britten hadden een probleem: openbaring van het telegram zou de Duitsers duidelijk maken dat hun geheime code was gekraakt.

Na een maand te hebben geaarzeld, overhandigen de Britten het telegram aan de Amerikanen en president Woodrow Wilson speelt de inhoud door aan de pers. Pacifisten, pro-Duitsers en anti-Britten in Amerika, gesteund door de pers van William Randolph Hearst, weten zeker dat het telegram een Britse vervalsing is, bedoeld om de Amerikanen tot oorlogsdeelname te verleiden: nepnieuws! Schande!

De Duitsers waren intussen daadwerkelijk met hun duikbootaanvallen begonnen en op 29 maart 1917 vertelt Zimmermann aan de Duitse Reichstag dat het telegram echt is: hij hoopt dat de Amerikanen afzien van oorlogsdeelname uit angst voor een eventuele Mexicaanse aanval in hun achtertuin. Maar Mexico speelt het Duitse spelletje niet mee. Op 6 april 1917 verklaart Amerika oorlog aan Duitsland en zijn bondgenoten.

Tijdens de bijeenkomst van historici en oud-militairen zei oud-admiraal Samuel Cox in een verwijzing naar de huidige controverse over de relatie tussen Donald Trump en Rusland: ‘Destijds weigerden mensen in de echtheid van het telegram te geloven omdat het niet overeenstemde met hun opvatting van de werkelijkheid. Het toont aan hoe belangrijk het is om roddel en misinformatie buiten het politieke debat te houden.’

Foto: Het gecodeerde Zimmermanntelegram.

Plaats een reactie