Internationale pers: felicitaties voor Klaver, Rutte viert feest en Wilders op de tweede rang

Die Zeit  | 16 maart 2017 - 07:0016 mrt - 07:00

Het horrorverhaal dat het doek is gevallen voor de EU waarde door Europa, schrijft Die Zeit. Extreemrechtse politici als Recep Tayyip Erdoğan, Vladimir Poetin, Victor Orbán, Jarosław Kaczyński, Marine Le Pen en Geert Wilders verspreiden dat verhaal met graagte.

Maar in Nederland, ‘een van ’s werelds oudste democratieën’, kwam de kiezer in groten getale op en is Geert Wilders niet met zijn anti-Europamissie geslaagd. ‘De Nederlanders versterken de democratie en de EU’, schrijft de krant opgelucht. ‘Rutte viert feest, Wilders op de tweede rang.’

Een tweet voor Jesse Klaver
De Amerikaanse Green Party reageert via Twitter op de grote winst van Jesse Klaver: ‘Gefeliciteerd met deze historische winst en het verslaan van rechtse nationalisten’:


‘De grote winnaar van de Nederlandse verkiezingen en daarmee voor het eerst de grootste partij op links is GroenLinks van de dertigjarige Jesse Klaver’, schrijft The Guardian enthousiast. De krant citeert Klaver: ‘Wat ik tegen al mijn linkse vrienden in Europa wil zeggen is: blijf eerlijk tegen je kiezers, sta voor je principes, wees pro-vluchteling en pro-Europa. Die boodschap wil ik aan Europa geven: je kunt populisten stoppen.’

Breitbart
‘Hoge Nederlandse opkomst maar niet voor Geert Wilders, de Breitbart-kandidaat voor het premierschap’, schrijft The Intercept. Breitbart is de extreemrechtse website waar Steve Bannon, de omstreden Trump-adviseur, voorheen de baas was.

De leugenachtige website die met veel nepnieuws een extreemrechtse revolte probeert te bewerkstelligen, heeft inmiddels vestigingen in Londen en Jeruzalem en zou daar graag Nederlandse, Franse en Duitse vestigingen aan toevoegen.

Maar er valt niets te juichen voor Amerikaanse racisten, aldus The Intercept, want Wilders wordt niet de grootste, ondanks, of misschien wel dankzij, de steuntweets van extreemrechtse Amerikaanse PVV-donateurs:


Populistische lakmoesproef
‘Geert Wilders wordt verslagen door de zittende premier Rutte en faalt in de eerste lakmoesproef dit jaar voor Europees populisme’, aldus The Japan Times. De krant signaleert ook de historische winst van GroenLinks en de hoge kiezersopkomst van 82 procent.

Foto: DennisM2

Plaats een reactie