Ex-Trump adviseur ontving jaarlijks 10 miljoen dollar van Rusland

Associated Press  | 24 March 2017 - 07:0024 Mar - 07:00

Paul Manafort, de voormalige voorzitter van het campagneteam van Donald Trump, sloot in 2006 een contract af om de belangen van Poetin en Rusland te bevorderen in de VS, Europa en voormalige Sovjet-republieken. Dit melden Associated Press en The Moscow Times.

Manafort werkte in het geheim samen met de Russische miljardair Oleg Deripaska, een aluminium-magnaat en zeer nauwe bondgenoot van Poetin. Voor een honorarium van 10 miljoen dollar per jaar zou Manafort ten faveure van Vladimir Poetin invloed uitoefenen op politiek, business en nieuws binnen Rusland en daarbuiten, zoals in de VS en Oekraïne. Dit blijkt uit betalingsbewijzen en andere documenten die in handen zijn van Associated Press (AP).

“We geloven dat deze overeenkomst zeer voordelig zal zijn voor de regering van Poetin indien toegepast op de juiste niveau’s en met een passende inzet om te slagen”, schreef Manafort aan Deripaska in een memo uit 2005. “Deze inspanning zal een grote dienst bewijzen aan Poetins politiek, zowel intern als extern”. De overeenkomst liep van 2006 tot in ieder geval 2009.

Miljoenen dollars
De documenten die AP in handen heeft, bevatten memoranda over de te volgen strategie alsmede internationale overschrijvingen van miljoenen dollars. Ze weerspreken eerdere beweringen van zowel Trumps regering als Manafort zelf, dat Manafort nooit Russische belangen heeft gediend.

Uit de documenten blijkt dat Manafort voorstelde zijn werk uit te breiden naar andere Oost-Europese landen als Oezbekistan en Georgië om anti-Poetin elementen dwars te zitten met politieke en media campagnes.

Manafort zei deze week dat hij inderdaad voor Deripaska heeft gewerkt maar dat dat werk niet pro-Russisch van aard was. Een woordvoerder van Deripaska zei in een verklaring droogjes: “Er was een overeenkomst tussen de heer Deripaska en de heer Manafort voor het leveren van investeringsadvies met betrekking tot de zakelijke belangen van Deripaska. Die is nu onderwerp van juridische claims”.

De woordvoerder verwijst daarmee naar een conflict dat in 2014 aan het licht kwam over een betaling van bijna 19 miljoen dollar van Deripaska aan Manafort voor de aanschaf van een Oekraïense tv-zender. Manafort zou niet geleverd hebben.

Sean Spicer, de woordvoerder van het Witte Huis, zei na de berichten dat Trump niet op de hoogte was van Manaforts werk voor Deripaska. Zowel Republikeinen als Democraten betwijfelen dit en zien in het nieuws opnieuw een bewijs dat de banden tussen Trump en Poetin veel nauwer zijn dan de Amerikaanse regering wil doen geloven.

Foto: Michael

Plaats een reactie