De verliefde jihadisten van de Eiffeltoren

360 Magazine/Le Monde  | 29 March 2017 - 07:0029 Mar - 07:00

Thomas S. en Angela, allebei bekeerd tot de islam, wilden Frankrijks beroemdste bouwwerk opblazen. Le Monde reconstrueerde hun tragische verhaal.

Het moest een ‘feest’ worden. Een dodelijke bruiloft. Zij zou de weduwe worden van een man ‘die geschiedenis ging maken’. 
Hij de heroïsche pleger van een ‘symbolische’ aanslag die ‘de hele economie overhoop zou gooien’. Hij had hem nog nooit in het echt gezien, de Eiffeltoren. Maar hij vond hem ‘lelijk’, dat ‘ijzeren ding’.

Hij deed veel onderzoek op internet, met zijn PlayStation 3. Zo hoopte hij minder op te vallen. Sites over metaalconstructies, architectuur. Hoe je die kon laten ontploffen met thermiet. Zij droomde dat ze ‘hem zou zien vallen’. Hij wist niet zeker of dat zou lukken. Maar ze hoopten dat ze hem in elk geval ‘konden verbuigen’.

De twintigjarige Thomas S. en de zestienjarige Angela (een pseudoniem, omdat ze minderjarig is) hebben een puberliefde voor elkaar opgevat die 
een krankzinnige wending zal nemen. Hun aanhouding op 10 februari maakt een eind aan hun ‘magnifieke’ plan, zoals zij het noemde. Angela wordt 
van haar bed gelicht in het huis van haar moeder, in Montpellier. Hij in 
een appartementje van vrienden, 
in Clapiers in de Hérault, niet ver 
daarvandaan. (…)

Gratis voor 360 abonnees


Plaats een reactie

(€ Blendle) 360 Magazine/Le Monde