European Press Prize: Reconstructie van de Turkse staatsgreep

360 Magazine/Bellingcat  | 15 april 2017 - 11:4015 apr - 11:40

De European Press Prize voor de beste journalistieke producties uit 47 Europese landen wordt op 20 april uitgereikt. De categorie Innovatie richt zich op journalistieke producties die op vernieuwende wijze gebruik maken van data-analyse, sociale media, foto, film, video, interactieve cartografie en dergelijke.

De Nederlandse genomineerde Christiaan Triebert reconstrueerde in The Turkish Coup through the Eyes of its Plotters nauwgezet hoe de mislukte Turkse staatgreep verliep door een analyse van WhatsApp-gesprekken die de opstandelingen voerden.

Triebert deed dat vanuit Kuala Lumpur, waar hij voor het schrijven van zijn masterscriptie journalistiek aan het King’s College was neergestreken omdat het leven in Londen hem als student te duur werd. Triebert is lid van de Britse onderzoeksgroep Bellingcat (opgericht in 2014 door Eliot Higgins, naam ontleend aan het gezegde ‘To bell the cat’), die eerder bekendheid kreeg door onthullingen over manipulaties met de radarbeelden van vlucht MH-17.

Op de vrijdagavond en -nacht van de poging tot staatsgreep in Turkije in juli vorig jaar stuitte Triebert op de communicatie binnen een whatsappgroep van de opstandige militairen. Hij legde die gesprekken vast en toetste, met collega’s van Bellingcat, de inmiddels vertaalde gesprekken nauwgezet aan andere bronnen die op internet te vinden waren, inclusief foto’s en videomateriaal, vaak, zo niet doorgaans, afkomstig van amateurs.

Zo ontstond een geverifieerd journalistiek verhaal over de mislukte coup zoals die werd beleefd door de militairen die er de aanstichters van waren, gelardeerd met feiten en omstandigheden uit andere, eveneens verifieerbare bronnen. Het verhaal vond vervolgens zijn weg over de wereld. ‘Wellicht nog belangrijker’, schrijft de jury, ‘is dat dit verhaal een licht werpt op de vernieuwende manier van verslaggeving, waarbij nieuwe open bronnen worden gebruikt om feiten te controleren en gebeurtenissen te onderzoeken.’ De volledige reconstructie vind je hier.

Plaats een reactie

360 Magazine/Bellingcat