European Press Prize: Monitoring EU Funded Projects in Hungary

360 Magazine  | 18 april 2017 - 07:0018 apr - 07:00

De European Press Prize voor de beste journalistieke producties uit 47 Europese landen wordt op 20 april uitgereikt. De categorie Innovatie richt zich op journalistieke producties die op vernieuwende wijze gebruik maken van data-analyse, sociale media, foto, film, video, interactieve cartografie en dergelijke. Dit bijzondere Hongaarse project is een van de genomineerden.

Monitoring EU Funded Projects in Hungary is het werk van een vijftienkoppig team van de nieuwswebsite atlatszo.hu, dat naging wat er is gebeurd met de miljardensubsidies die Hongarije de laatste jaren vanuit Brussel heeft ontvangen voor allerlei projecten.

De productie opent met een interactieve kaart van het land, waarop in kleur is aangegeven waar in het land het meeste geld uit de Europese ontwikkelings- en steunfondsen uiteindelijk terecht is gekomen, en of in die gebieden toevalligerwijs ook de meeste parlementsleden van de regerende partijen hun woonstee hebben. Dat bleek opmerkelijk genoeg ook het geval. Maar soms ging het nog iets verder dan dat.

Zo werd aan het Balatonmeer met Europees geld een hotel gebouwd, terwijl gelijktijdig, pal daarnaast, door dezelfde aannemer en met dezelfde materialen ook de nieuwe woning voor een plaatselijke partijfunctionaris werd neergezet. In Boedapest werd een vierde metrolijn aangelegd – met aanzienlijke Europese financiële steun –, die iets duurder uitviel dan begroot. De kosten liepen gaandeweg op van 581 miljoen tot anderhalf miljard euro – en de geruchten over corruptie en verduistering zijn zeer hardnekkig. Tegen een dergelijke kostenoverschrijding kan zelfs Amsterdam met de Noord/Zuidlijn niet op.

In één geval heeft Brussel in Hongarije het Europese bureau voor fraudebestrijding OLAF (Office de Lutte Anti-Fraude) ingeschakeld.

Plaats een reactie

360 Magazine