Een bloedbad?

The New Yorker  | 11 May 2017 - 16:0011 May - 16:00

Nadat de Amerikaanse president Donald Trump het hoofd van de FBI had ontslagen, werden onmiddellijk vergelijkingen gemaakt met ‘Het Bloedbad op Zaterdagavond’ onder president Nixon in 1973. The New Yorker besteedt veel aandacht aan de zaak en herhaalt een cruciale vraag.

In het huidige nummer van de The New Yorker___ staat een reeks artikelen over het ontslag van James Comey, hoofd van de FBI, die een onderzoek leidde naar mogelijke Russische invloed op de Amerikaanse verkiezingen en Trumps banden met Poetin.

De titels van de artikelen laten niets aan duidelijkheid te wensen over: ‘Donald Trump’s firing of James Comey is an attack on American Democracy’; ‘Comey’s firing and the look of power’; ‘How Trump could get fired’; ‘How Comey’s firing accelerates the Russia investigations’.

Oud-redacteur Jeffrey Frank van The New Yorker gaat in op de parallellen tussen het ontslag van Comey en dat van Archibald Cox, de speciale aanklager die mogelijke malversaties door president Nixon onderzocht in de Watergate-affaire in de jaren zeventig.

Legendarische woorden
Cox vroeg Nixon geluidsbanden vrij te geven met mogelijk belastend materiaal. Toen Nixon weigerde stuurde Cox hem een dagvaarding, maar Nixon weigerde daaraan gehoor te geven en gelastte het ontslag van Cox.

Een aantal hooggeplaatste lieden, zoals procureur-generaal Elliot Richardson, weigerden echter Nixons opdracht uit te voeren, waarop ook zij konden vertrekken. De reeks ontslagen kreeg de naam The Saturday Night Massacre, Het Bloedbad op Zaterdagavond.

Bij zijn vertrek sprak Cox de legendarische woorden ‘het is aan het Congres en uiteindelijk aan het Amerikaanse volk om te bepalen of we een regering behouden van wetten en niet van mannen’.

Die wezenlijke vraag is met het ontslag van Comey opnieuw actueel, schrijft Frank in The New Yorker. Kwam Comey met zijn onderzoek te dicht bij Trump? En worden daarom de waarden die zijn vastgelegd in de grondwet ondermijnd door juist die mensen die deze waarden moeten beschermen?

Frank vindt de situatie van vandaag een stuk problematischer en gevaarlijker dan 44 jaar geleden. Want ondanks al zijn fouten begreep Nixon het presidentschap en voerde hij een consistent buitenlandbeleid. En dat geldt voor de huidige president zeker niet.

Foto: Dave Newman

Plaats een reactie