Op naar een grenzeloze wereld (te beginnen met Afrika)

360 Magazine/Mail&Guardian  | 16 mei 2017 - 16:0016 mei - 16:00

Als Afrikaan ben je tegenwoordig bij geen enkele grens meer welkom, zelfs niet in Afrika zelf. Daar moet verandering in komen, vindt de Kameroense filosoof Achille Mmembe.

Het in goede banen leiden van de menselijke mobiliteit zou wel eens het belangrijkste probleem kunnen worden van de eerste helft van de eenentwintigste eeuw.

Wereldwijd hebben de combinatie van het supersnelle kapitalisme en de opkomst van digitale en computertechnologie geleid tot steeds snellere en intensievere verbindingen. In dit opzicht leven we steeds meer in een grenzeloze wereld. Maar tegelijk zien we, waar we ook kijken, juist meer grenzen.

Als deze trend aanhoudt, zal de wereld van morgen vooral een in zichzelf gesloten wereld zijn, met talloze enclaves, doodlopende stegen en verschuivende, mobiele en diffuse grenzen.

Het vermogen om te beslissen wie zich mag verplaatsen en wie zich ergens mag vestigen – en waar en onder welke omstandigheden – zal de kern worden van de politieke strijd om de soevereiniteit.
Anders en vreemd

Het recht van niet-burgers om een gastland binnen te gaan is formeel misschien nog niet afgeschaft. Maar het wordt wel steeds meer aan procedures onderworpen, en kan op ieder moment en op grond van ieder voorwendsel worden opgeschort of ingetrokken.

Dit komt doordat er een nieuw mondiaal veiligheidsregime aan het ontstaan is, dat wordt gekenmerkt door externalisering, militarisering en miniaturisering van grenzen, inkrimping van rechten, en een uitgebreid gebruik van tracking en surveillance. Het belangrijkste gevolg hiervan dat de mobiliteit voor sommigen wordt vergroot, en voor anderen wordt ingeperkt of ontkend.

Dit maakt de weg vrij voor raciaal geweld, dat voor het grootste deel gericht is op minderheden, en op mensen zonder toekomstperspectief die toch al heel kwetsbaar zijn. (…)

Gratis voor 360 abonnees


Plaats een reactie