Oprollen die Ierse grens

360 Magazine/Londen Review of Books  | 17 mei 2017 - 16:0017 mei - 16:00

De Brexit is in de ogen van veel unionisten een manier om de geleidelijke vervaging van de grens, de sluipende hereniging van Ierland, te dwarsbomen. Van bewoners van het grensdorp Pettigo – in 1921 doormidden gehakt – mag de wrede markering worden opgerold als het snoer van een grasmaaier.

Een meerderheid van de Noord-Ierse burgers stemde bij het referendum van vorig jaar tegen de Brexit. De meeste unionisten waren vóór, de nationalisten en republikeinen stemden tegen. Alles bij elkaar wilde 56 procent in de EU blijven.

Langs de grens met de Republiek Ierland lag dat percentage op 65, al gingen veel mensen in die grensstreek niet stemmen. ‘Ik snapte er niets van,’ zegt een plaatselijke bewoner, Mervyn Johnston. Zijn dorp, Pettigo, verdwijnt op de kaart vrijwel geheel onder de dikke rode lijn van de grens, die als een dronkenman over het land zwalkt. Het grootste deel van het dorp ligt in County Donegal en dus in de Ierse Republiek, en in het centrum staat een beeld dat volgens Johnston ‘The Quiet Man’ heet. Het is een stenen figuur in legerjas en met een pet op, die in de richting van de brug over de snelstromende Ternon tuurt. Volgens een plaquette is het beeld opgericht ter herinnering aan vier jonge mannen die hier in 1922 zijn gestorven ‘in de strijd tegen het Britse leger’. ‘Op Paaszondag komen er nog altijd veel mensen naartoe,’ zegt Johnston.

Bij de opsplitsing van Ierland in 1921 werd Pettigo doormidden gehakt. De IRA [Iers Republikeins Leger] bezette het dorp, tot het Britse leger het terugveroverde. De mannen voor wie de ‘Quiet Man’ is opgericht kwamen om in deze strijd, net als een Noordelijke politieman en een Britse soldaat. (…)

Gratis voor 360 abonnees


Plaats een reactie