Verkeersboetes in Texas

GoodNewsNetwork  | 31 May 2017 - 16:0031 May - 16:00

Terwijl de regering van Donald Trump in Amerika de ene verschrikkelijke beslissing op de andere stapelt, waardoor steeds de zwaksten getroffen worden en de sterksten vrolijk fluitend naar hun toekomst kunnen blijven kijken, komt de staat Texas met een zinvol wetsvoorstel.

Het Huis van Afgevaardigden van Texas heeft een voorstel ingediend om minvermogendheden op een andere manier hun verkeersboetes te laten voldoen.

Tot nog toe worden Texanen die hun boetes niet kunnen betalen bestraft met nieuwe boetes, waardoor ze steeds verder in de schulden raken. Veel verkeersovertreders komen zo uiteindelijk in de gevangenis terecht.

Met de nieuwe wet kan de rechter de financiële omstandigheden van de beklaagde mee laten wegen. Als blijkt dat er echt geen middelen zijn om een geldstraf te betalen, kan de rechter besluiten om een taakstraf op te leggen waar de samenleving profijt van heeft.

Een democratische afgevaardigde zegt over de nieuwe wet: ‘Overtreders worden nog steeds gestraft, en wij krijgen er iets voor terug. Op dit moment stoppen we onze gevangenissen alleen maar vol met mensen die daar helemaal niet horen te zitten.’

Als de senaat van Texas instemt met de wet, kunnen duizenden Texanen celstraf voor een simpele verkeersovertreding ontlopen en besparen belastingbetalers miljoenen dollars op gevangeniskosten.

Foto: Robert Couse-Baker

Plaats een reactie