CIA-agent: Poetin wilde dat de ontmoeting van Trump jr. met Russen werd ontdekt

10 August 2017 - 07:0010 Aug - 07:00

In een gesprek met het Amerikaanse publieke radiostation NPR zegt een ex-CIA-agent dat Poetin doelbewust heeft laten lekken dat Donald Trump jr., Jared Kushner, Paul Manafort en Russen met Kremlinconnecties elkaar in 2016 ontmoetten in Trump Tower.

Daniel Hoffman, die in februari met pensioen ging als CIA-agent en die vijf jaar in Moskou verbleef als medewerker van de CIA, sprak met NPR over de beslissing van Vladimir Poetin om het aantal medewerkers van de Amerikaanse consulaten en ambassades in Rusland met 755 in te krimpen, als vergelding voor Amerikaanse sancties tegen Rusland.

Die beslissing zal niet veel invloed hebben op Amerikaanse spionageactiviteiten volgens Hoffman, omdat het aan de Amerikanen zelf is te kiezen wie ze willen laten vertrekken uit Moskou. ‘Het zullen eerder lokale Russische krachten zijn die eruit vliegen en dat zijn naar mijn inschatting altijd de oren en ogen van de Russische geheime dienst FSB geweest.’

Hoe dan ook, Poetin móést een beslissing nemen als vergelding voor de Amerikaanse sancties. Dat betekent niet per se dat hij ook verliest met deze beslissing: er zal veel discussie komen over wie blijft en wie gaat, of het nu Russen of Amerikanen zijn, en de Russen zijn meesters in het verzamelen van waardevolle informatie in dat soort situaties, aldus Hoffman.

Bewuste actie
Op basis van zijn dertigjarige ervaring in het observeren van Russische spionageactiviteiten zegt Hoffman dat de veelbesproken ontmoeting van Donald Trump jr., Jared Kushner, Paul Manafort en Russen met Kremlinconnecties in 2016 een bewuste actie van de Russen is geweest.

‘Voor mij is dat een zichtbare “invloed-operatie” in plaats van een poging een clandestien communicatiekanaal op te zetten.’ Volgens Hoffman heeft Poetin opzettelijk een spoor van broodkruimels tussen Trump en het Kremlin achtergelaten, ‘om het politieke proces in Amerika te bezoedelen en de geloofwaardigheid van de verkiezingen van 2016 te ondermijnen’.

‘Maar ik zie geen enkele aanwijzing dat iemand daadwerkelijk samenspant met de Russen, noch heb ik de Russen zien samenzweren met het ene kamp om het andere kamp te schaden.’

De ontmoeting in Trump Tower is voor hem dan ook vooral betekenisvol om wat hij prijsgeeft over Ruslands motieven en tactieken, en niet omdat er sprake is van heimelijke samenzwering.

Twee andere voormalige CIA-agenten met jarenlange ervaring zijn het overigens oneens met de visie van Hoffman, zoals ze onlangs in The New York Times schreven. In die zin is de mogelijke opzet van Poetin, verwarring zaaien, in ieder geval al gelukt.

Foto: Mary Louise Kelly/NPR

Plaats een reactie

NPR