Twee jaar gegijzeld door Al-Qaida

360 Magazine/The New York Times  | 12 December 2017 - 07:0012 Dec - 07:00

Het coverartikel van het huidige nummer van 360 Magazine is een fascinerend artikel over een Zweeds gezin dat een jonge Syrische vluchteling in huis heeft gehaald en erachter komt dat de jongen iemand anders is dan hij zegt te zijn.

De jongen blijkt in een Syrische cel Theo Padnos te hebben ontmoet, de Amerikaanse journalist die twee jaar lang gevangen werd gehouden door het aan Al-Qaida gelieerde Al-Nusra Front. Dit is het relaas van Padnos over zijn gevangenschap.

In het holst van de nacht van 3 juli liet een van de twee hoogste commandanten van Al-Qaida in Syrië me uit mijn cel halen. Bijna twee jaar lang had hij me in verschillende gevangenissen achter slot en grendel gehouden. Die nacht werd ik van een omgebouwd klaslokaal bij de oostelijke stad Deir al-Zour, waar ik vast had gezeten, naar een kruispunt van woestijnpaadjes gebracht, op vijf minuten rijden. Daar aangekomen stapte de commandant uit zijn Land Cruiser.

In het donker, omringd door met kalasjnikovs behangen mannen, keek hij me glimlachend aan. ‘U weet wie
ik ben?’ vroeg hij.
‘Jazeker,’ zei ik. (…)
Lees verder via Blendle – gratis voor onze abonnees

Foto: Deze ongedateerde videobeelden in het bezit van The Associated Press, bevestigden destijds de gijzeling van Theo Padnos

Gratis voor 360 abonnees


Plaats een reactie