De hel, dat is de ander

360 Magazine/Die Zeit  | 12 december 2017 - 16:0012 dec - 16:00

In ons huidige coverartikel komt een Zweeds gezin erachter dat een jonge Syrische vluchteling die ze hebben opgenomen, iemand anders is dan hij zegt te zijn. Zo blijkt de jongen in een Syrische cel Theo Padnos te hebben ontmoet, een Amerikaanse journalist die twee jaar lang gevangen werd gehouden door Al-Qaida. Padnos zat lange tijd samen in een cel met de Amerikaan Matthew Schrier.
Dit is een dubbelinterview met Padnos en Schrier dat werd gehouden op één voorwaarde: ze wilden onder geen beding tezamen worden geïnterviewd, want ze haten elkaar.

Theo Padnos is Amerikaan, doctor in de literatuurwetenschap, journalist. Een slanke man van 46 jaar met halflang, grijzend haar. Op een warme zomerdag zit hij op een achterplaats in het 11e arrondissement van Parijs. Padnos draagt een korte broek en teenslippers, zijn racefiets heeft hij klaargezet om te gaan trainen. Wielrennen, zijn passie, heeft hem na een gijzeling van 22 maanden in Syrië weer fit gemaakt. Padnos praat zacht, kiest zijn woorden zorgvuldig, meestal in het Engels, maar soms schakelt hij moeiteloos over op het Frans, Duits of Arabisch.

Ook de 37-jarige Matthew Schrier is Amerikaan, opgegroeid in een arme buurt buiten New York. Hij droomt ervan geld te verdienen met fotograferen en vertrekt in december 2012 naar Syrië.
Op de schoorsteenmantel ligt een beige-blauwe wollen muts: een aandenken uit de hel. De muts bood warmte in de Syrische winter, maar werd later door de terroristen over zijn gezicht getrokken als blinddoek. Schrier, kaal en net zo’n pezig lichaam als Padnos, zit in het open raam te roken. Hij vertelt zijn verhaal met luide stem, anekdotisch, doorspekt met scheldwoorden. Zijn zinnen gaan vergezeld van rapgebaren. (…)
Lees verder via Blendle – gratis voor abonnees van 360 Magazine

Op de foto: Theo Padnos

Gratis voor 360 abonnees


Plaats een reactie

(€ Blendle) 360 Magazine/Die Zeit