Het land met zeshonderd miljoen bewakingscamera's

BBC  | 14 December 2017 - 07:3014 Dec - 07:30

De Chinese overheid houdt zijn burgers scherp in de gaten. Binnenkort bespieden in totaal zo’n zeshonderd miljoen camera’s het gedrag van de Chinese burgers.

Eerder deze maand schreef 360 Magazine al over de ontwikkeling van het Chinese Sociaal Krediet Systeem waar George Orwell niet van had durven dromen. Dat systeem komt er naar verwachting in 2020, maar de Chinezen hebben ondertussen al wel “het grootste camera toezicht-systeem van de wereld”, zoals ze het zelf trots noemen.

Over het land verspreid staan niet minder dan 170 miljoen bewakingscamera’s en de komende drie jaar worden er nog zeker 400 miljoen bij geplaatst. Veel van die camera’s zijn uitgerust met kunstmatige intelligentie, waarmee bijvoorbeeld gezichtsherkenning heel gemakkelijk wordt.

Verslaggever John Sudworth van de BBC kreeg bij hoge uitzondering toegang tot de controlekamers van de Chinese politie in Guiyang, een stad met ongeveer evenveel inwoners als Amsterdam. De politie van Guiyang zegt elke burger te kennen en herkennen. Sudworth nam de proef op de som:

Foto: Rafael Parr

Plaats een reactie

BBC