Zoon van Ghadafi wil meedoen aan Libische presidentverkiezingen

Middle East Eye  | 18 december 2017 - 16:0018 dec - 16:00

Hij wordt gezocht door het Internationaal Strafhof voor misdaden tegen de menselijkheid, maar Saif al-Islam Khadaffi, zoon van de voormalige dictator van Libië, wil meedoen aan de Libische presidentsverkiezingen van volgend jaar.

‘Saif al-Islam Ghadafi heeft de steun van de belangrijkste stammen in Libië en zal met de belofte voor veiligheid en stabiliteit meedoen aan de presidentsverkiezingen van 2018,’ aldus zijn woordvoerder.

Saif al-Islam is de tweede zoon van dictator Muammar Ghadafi en werd na diens dood in 2011 gearresteerd. Een rechtbank in Tripoli veroordeelde hem in 2015 bij verstek tot de doodstraf voor misdaden die hij tijdens het regime van zijn vader heeft begaan, maar een jaar na deze uitspraak liet een onafhankelijke militie die hem gevangen hield vrij.

In 2015 benoemde de Hoge Raad van Libische Stammen Saif al-Islam tot ‘wettelijk vertegenwoordiger’ van het land. Deze Hoge Raad heeft geen institutionele macht, maar in het verscheurde Libië is de steun van stammenleiders voor politici van groot belang.

Het is overigens de vraag hoever Saif al-Islam zal komen met zijn presidentiële aspiraties, want de regering van Nationale Eenheid, die wordt gesteund door de VN, kondigde vorige week juist nieuwe verkiezingen aan in de hoop het verzoeningsproces in Libië te bespoedigen. Het is zeer de vraag of een lid van de Ghadafi-clan daarbij welkom is.

Foto: Muammar Ghadafi bij de Verenigde Naties in 2009 / Flickr

Plaats een reactie