Woede in Iran over salarisverhoging parlementsleden

Al-Monitor  | 22 december 2017 - 07:3022 dec - 07:30

Gaan de salarissen van Iraanse parlementsleden met maar liefst 70 procent omhoog? Er is nog onduidelijkheid over, maar Iraniërs spreken er al schande van.

De presentatie van de regeringsbegroting 2018 door de Iraanse president Hassan Rouhani heeft tot woedende reacties geleid bij Iraanse burgers. “Waarom zou het salaris van incompetente parlementariërs moeten stijgen als de kwaliteit van hun diensten niet omhoog gaat?”, tweette een Iraanse man.

Volgens boze burgers valt uit de begroting van Rouhani op te maken dat de vergoeding voor parlementariërs met 70 procent omhoog zal gaan. Ook de benzineprijzen zullen stijgen en dat is veel inwoners van het olieproducerende land eveneens een doorn in het oog.

Ondertussen ontkennen verschillende parlementariërs dat er is gesproken over een salarisverhoging, terwijl anderen dit juist bevestigen.

Zo zei parlementsvoorzitter Ali Larijani: “Men beweert dat de salarissen van parlementsleden met 70 procent omhoog gaan. Dat is 100 procent gelogen”.

Parlementariër Masoud Pezeshkian zei daarentegen: “De kwestie van een toename met 70 procent van het inkomen van parlementsleden is besproken, maar is nog niet goedgekeurd.”

Zijn collega Parvaneh Salahshouri was een stuk duidelijker: “Ik heb de berichten gezien, maar ik kon het niet geloven. Ik kan deze salaristoename niet accepteren terwijl veel mensen onder financiële druk staan. Ik zal er zeker tegen zijn als het blijkt te kloppen. En je kunt er van op aan dat andere parlementsleden zich er ook tegen zullen verzetten”.

Volgens haar bedraagt de vergoeding voor parlementsleden in Iran momenteel 70 miljoen Iraanse Rial (ruim 1600 Euro) per maand.

Foto: Ninara / Het parlement in Teheran

Plaats een reactie