Noord-Koreaanse arbeiders gedwongen aan het werk in Polen

The New York Times  |  2 January 2018 - 07:30 2 Jan - 07:30

Noord-Korea stuurt al decennialang tienduizenden werknemers naar alle uithoeken van de wereld om in de scheepsbouw, houtkap, bouw- en mijnindustrie geld te verdienen. Een fors deel van hun inkomen, tussen de 30 en 80 procent, wordt ingehouden door de Noord-Koreaanse overheid, die ernstig om buitenlandse valuta verlegen zit.

Die praktijk gaat tot op de dag van vandaag door, ondanks een recente VN-resolutie die landen verplicht om Noord-Koreaanse werknemers uit te wijzen. Die resolutie is bedoeld om de verkapte valuta-export te voorkomen en zo de wereldwijde sancties tegen Noord-Korea kracht bij te zetten. Daarnaast wil de VN de erbarmelijke omstandigheden waaronder de Noord-Koreanen werken een halt toe roepen.

Maar ondertussen zijn Noord-Koreanen op veel plekken in de wereld nog gewoon aan het werk. Zo werken op Poolse scheepswerven enkele honderden Noord-Koreanen onder meer aan schepen van Nederlandse klanten, ontdekte The New York Times. Vreemd, vindt de krant, want de EU ondertekende de VN-resolutie.

De Amerikaanse krant citeert Korea-expert Remco Breuker van de Universiteit van Leiden, die onderzoek doet naar Noord-Koreaanse werknemers in het buitenland. In 2016 publiceerde hij het rapport North Korean forced labour in the EU, the Polish case.

Breuker meent dat de EU geen actie onderneemt tegen Polen, uit angst het land nog verder weg te duwen. Het botert al geruime tijd niet tussen de EU en de rechtse Poolse regering. Zo beweert Polen dat de EU probeert het Poolse rechtssysteem te controleren.

Ondertussen werken de Noord-Koreanen onder abominabele omstandigheden. Het werk dat ze doen is loodzwaar en de arbeidsomstandigheden zijn doorgaans dusdanig dat onderzoekers van de VN spreken van dwangarbeid en tewerkstelling. De werknemers worden voortdurend in de gaten gehouden door landgenoten die door de Noord-Koreaanse autoriteiten naar Polen zijn gestuurd.

Wereldwijd werken nog steeds zo’n 150.000 Noord-Koreanen buiten hun eigen land. Dit betekent dat de Noord-Koreaanse autoriteiten zo tussen de 200 en 500 miljoen dollar per jaar opstrijken. Europarlementariër Agnes Jongerius spreekt tegen The Times ronduit van ‘slavenarbeid’.

Foto: Dan Vel

Plaats een reactie