Amerikaanse media smullen van rel rond ambassadeur Pete Hoekstra

The Intercept  | 12 januari 2018 - 07:3012 jan - 07:30

Amerikaanse media als The Washington Post, The New York Times en The Intercept schrijven bewonderend over het optreden van Nederlandse journalisten bij de eerste persconferentie van Pete Hoekstra, die door Donald Trump is aangesteld als de Amerikaanse ambassadeur in Den Haag.

De trumpiaanse persconferentie waarin Pete Hoekstra lastige vragen probeerde te ontwijken, is de Amerikaanse media niet ontgaan. De New York Times schrijft nog redelijk rustig over de vasthoudende Nederlandse journalisten die Hoekstra ondervroegen, maar The Washington Post gaat er eens lekker voor zitten:

‘Pete Hoekstra, de kersverse Amerikaanse ambassadeur in Nederland, hield zijn eerste persconferentie met de Nederlandse media op zijn nieuwe residentie in Den Haag op woensdag.
Het ging niet goed.’

Zo opent de Post het artikel met de veelzeggende kop ‘Verslaggevers tegen Trump ambassadeur: “Dit is Nederland – u wordt geacht vragen te beantwoorden”.’

The Post schrijft verder: ‘Nederlandse journalisten bestookten Hoekstra met vragen over ongefundeerde beweringen die hij in 2015 deed over de chaos die de “islamitische beweging” naar Nederland zou hebben gebracht: “Er worden auto’s verbrand. Er zijn politici die worden verbrand. En ja, er zijn no-gozones in Nederland.” Tegenover de Nederlandse verslaggevers weigerde Hoekstra deze opmerkingen in te trekken of specifieke voorbeelden te geven om ze te ondersteunen.’

Vasthoudend
The Post lijkt vooral onder de indruk van de saamhorige vasthoudendheid van de Nederlandse journalisten. Toen Hoekstra weigerde verder te antwoorden op vragen over de opmerkingen die hij in 2015 maakte tijdens een evenement dat gesponsord werd door het rechtse David Horowitz Freedom Center, ‘lieten de journalisten de zaak niet rusten, maar stelde een volgende verslaggever op gevarieerde wijze steeds dezelfde vraag’.

Verwijzend naar een verslag van CNN benadrukt de krant overigens dat de opmerkingen van Hoekstra geen eenmalige vergissing betreffen. Volgens CNN verkondigt Hoekstra tijdens optredens op conservatieve media regelmatig complottheorieën over moslims en verwees hij meerdere malen naar no-gozones in Europese steden.

Robert Mackey van The Intercept, een belangrijke Amerikaanse site van onderzoeksjournalisten, vindt dat Amerikaanse journalisten nog wel wat kunnen leren van hun Nederlandse collega’s: ‘Correspondenten in het Witte Huis die het routinematig laten gebeuren ​​dat de president van de Verenigde Staten valse beweringen onbetwist kan herhalen, moeten de beelden bestuderen van hoe hun Nederlandse tegenhangers de nieuwe ambassadeur van Donald Trump in Nederland begroetten op woensdag.’

Contrast
Volgens Mackey negeerden Nederlandse verslaggevers simpelweg het verzoek van de nieuwe ambassadeur om te vergeten dat hij in een video uit 2015 over hun land liegt: ‘De reactie van het Nederlandse perskorps op de leugens van Hoekstra staat in schril contrast met hoe Amerikaanse verslaggevers de valse claim van Trump behandelden, ook gemaakt in 2015, dat hij op televisie had gezien dat “duizenden en duizenden” moslims uit New Jersey de vernietiging van het WTC-gebouw hadden toegejuicht op 11 september 2001.’

Volgens The Intercept hebben Amerikaanse nieuwsorganisaties de bewering van Trump weliswaar ontkracht door aan te tonen dat er geen beelden van zo’n massale viering op die dag bestaan, ‘maar verslaggevers die zijn campagne volgden hebben slechts een paar vriendelijke pogingen gedaan om hem met de feiten te confronteren om vervolgens nooit meer verder naar zijn leugens te vragen’.

The New York Times, The Washington Post en The Intercept plaatsten de video van de genante persconferentie met Hoekstra bij hun artikelen:

Plaats een reactie