Waarom Internationale Vrouwendag eigenlijk op de verkeerde dag wordt gevierd

Matador  | 11 March 2018 - 08:3011 Mar - 08:30

Drie dagen geleden, op 8 maart, was het Internationale Vrouwendag. Op die dag wordt de eerste staking van vrouwen herdacht, die plaatsvond op 8 maart 1908 in New York. Deze staking vormde het begin van de emancipatie van vrouwen en de strijd tegen vrouwendiscriminatie.

Zo staat het althans braaf in alle agenda’s. Maar 8 maart is eigenlijk een onzinnige datum, die maar weer eens laat zien hoe Amerikagericht de westerse wereld is. Een veel betere datum zou namelijk 19 september zijn. Of: 28 november.

Op 19 september werd koninklijk bekrachtigd dat vrouwen mochten gaan stemmen en 28 november is de dag waarop vrouwen voor het eerst in de geschiedenis daadwerkelijk hun stem konden uitbrengen bij verkiezingen. In Nieuw-Zeeland welteverstaan, in 1893, dit jaar dus 125 jaar geleden.

Het zou nog 27 jaar duren voordat Amerikaanse vrouwen de gang naar de stembus konden maken. In Nederland kregen vrouwen in 1917 het passief kiesrecht, ofwel het recht om gekozen te worden, en in 1919 mochten ze daadwerkelijk gaan stemmen.

Tot aan de jaren zestig van de vorige eeuw volgden zo’n beetje alle andere landen van de wereld met vrouwenkiesrecht, maar er zijn nog een enkele beschamende voorbeelden van landen die pas veel later volgden: Samoa (1990); Oman en Qatar (1997); Bahrein (2002) en de Verenigde Arabische Emiraten (2006).

Saoedi-Arabië is het allerlaatste land ter wereld waar vrouwen kiesrecht kregen. Dat was in 2011. Het duurde nog tot 2015 voordat er verkiezingen waren waar Saoedische vrouwen daadwerkelijk hun stem konden uitbrengen.

Deze kaart laat zien welk land in welk jaar vrouwenkiesrecht kreeg:

null

null


Foto: Nederlandse poster uit 1918 door Theo Molkenboer. (detail)/“Wikipedia”:https://nl.wikipedia.org/wiki/Vrouwenkiesrecht#/media/File:Laat_mij_binnen_-_ik_breng_nieuw_licht.jpg

Plaats een reactie