European Press Prize: Moeten we stoppen met berichtgeving over terreuraanslagen?

360 Magazine/Die Zeit  | 21 March 2018 - 16:0021 Mar - 16:00

Genomineerd in de categorie Opinion Award
Om ervoor te zorgen dat een misdaad terreur wordt, hebben de daders zo veel mogelijk publieke belangstelling nodig. Daar komen journalisten in beeld. Boodschappers van de terreur laten zich ge- en misbruiken voor propaganda van terroristen. Moeten ze dan zwijgen? Nee, zegt Bastian Berbner van Die Zeit, ze moeten afstompen. De belangstelling voor de aanslagen moet afnemen.

Bewogenheid is eindig. Na de aanslag op het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo kwamen voor een protestwake bij de Brandenburger Tor bijna twintigduizend mensen bijeen, die als solidariteitsbetuiging met de slachtoffers de Marseillaise zongen en T-shirts droegen met de tekst ‘Je suis Charlie’.

Tien maanden later, toen terroristen opnieuw toesloegen in Parijs, kwamen er niet eens meer tweeduizend mensen naar de Brandenburger Tor. Wel keken er bijna tien miljoen mensen naar Brennpunkt [een soort extra journaal met achtergrondinformatie over bijzondere gebeurtenissen] op Das Erste.

Enkele maanden later voerden terroristen aanslagen uit in Brussel en vervolgens in Londen, maar naar Brennpunkt keken in beide gevallen nog maar zes miljoen mensen en naar de Brandenburger Tor kwam vrijwel niemand meer. (…)

Foto: Een grote menigte verzamelde zich voor de Franse ambassade in Berlijn n.a.v. de schietpartij op de hoofdredactie van Charlie Hebdo op 7 januari 2015

Gratis voor 360 abonnees


Plaats een reactie

(€ Blendle) “360 Magazine/Die Zeit”: https://blendle.com/i/360-magazine/moeten-we-stoppen-met-berichtgeving-over-terreuraanslagen/bnl-360-20180222-5ffdaf7c52d9?sharer=eyJ2ZXJzaW9uIjoiMSIsInVpZCI6ImxhdXJhNzUiLCJpdGVtX2lkIjoiYm5sLTM2MC0yMDE4MDIyMi01ZmZkYWY3YzUyZDkifQ%3D%3D