Winteronderkomen voor Nieuw-Zeelandse daklozen

GoodNewsNetwork  | 15 May 2018 - 07:3015 May - 07:30

Terwijl wij ons opmaken voor de zomer, breekt op het zuidelijk halfrond de winter aan. De regering van Nieuw-Zeeland belooft voor elke dakloze een passend onderkomen te vinden voordat de winter definitief losbarst.

Premier Jacinda Ardern en minister van Volkshuisvesting Phil Twyford kondigden een pakket van maatregelen aan voor noodhuisvesting ter waarde van ruim 100 miljoen Nieuw-Zeelandse dollar (circa 58 miljoen euro).

‘We doen er alles aan om mensen in nood te ondersteunen en we vergroten het woningaanbod deze winter’, aldus Twyford. ‘Onze regering zal ervoor zorgen dat iedereen wordt geholpen bij het vinden van warme, droge huisvesting.’ Met het winterseizoen in aantocht op het zuidelijk halfrond, heeft de regering nog 4 weken om voor 40.000 daklozen passende opvang en faciliteiten te realiseren.

Daartoe wordt ook de hulp ingeroepen van particulieren met geschikte seizoenswoningen, zoals onderkomens van schapenscheerders, privé- en vakantiewoningen en marae (gemeenschapshuizen van Maori). Daarnaast worden opvanghuizen en soortgelijke faciliteiten opgeroepen om flexibeler in hun toelatingsbeleid te zijn.

‘Toen we in de regering kwamen, wisten we dat we de huizen die we in mei nodig zouden hebben niet op tijd zouden kunnen bouwen,’ zei Labour-leider Ardern, die vorig jaar oktober minister-president werd. ‘Dus we erkennen dat dit een noodgeval is. Maar we kunnen niet wachten en ondertussen mensen in auto’s of volledig ongeschikte woningen zien belanden.’

Foto: Bernard Spragg

Plaats een reactie