De bizarre oliehandel van Venezuela

Reuters  | 18 mei 2018 - 07:3018 mei - 07:30

Het is ongelooflijk maar waar: het olierijke Venezuela, waar zondag verkiezingen worden gehouden, heeft voor miljoenen dollars olie ingekocht bij Russische, Chinese en Zwitserse bedrijven en vervolgens onder gunstige voorwaarden geleverd aan Cuba. En dat terwijl het land volledig in puin ligt en gebrek heeft aan zo’n beetje alles.

De Venezolaanse staatsoliemaatschappij PDVSA heeft voor bijna 440 miljoen dollar aan buitenlandse ruwe olie gekocht en tegen zeer soepele kredietvoorwaarden rechtstreeks naar Cuba verscheept. Vaak ook nog met verlies, zo blijkt uit bedrijfsdocumenten die door Reuters zijn ingezien.

Die handel is bizar, want Venezuela heeft een enorme behoefte aan vreemde valuta om de ingestorte economie te ondersteunen en voedsel en medicijnen te kunnen importeren. De eigen olie komt maar mondjesmaat uit de grond: raffinaderijen werken op slechts een derde van de capaciteit en duizenden werknemers zijn vertrokken.

‘Het salaris van een werknemer is niet eens genoeg voor een doos eieren’, zei Hector Bertis, een medewerker van PDVSA en vakbondsleider. ‘We gaan naar de bank en ze geven ons 10.000 bolivars – dat is minder dan onze vervoerskosten.’ De schaarste aan voedsel, medicijnen en werkgelegenheid heeft ertoe geleid dat duizenden burgers Venezuela ontvluchtten.

Isolement
Het toenemende wereldwijde isolement van Venezuela onder de socialistische president Nicolas Maduro heeft tot de bizarre oliehandel geleid. De olieleveringen zijn bedoeld om politieke steun van vooral Cuba te waarborgen, maar Venezuela leverde vorig jaar ook brandstof aan bijvoorbeeld Nicaragua, de Dominicaanse Republiek en Haïti.

‘Maduro geeft weg wat hij kan, omdat de steun van deze landen, vooral uit Cuba, alle politieke steun is die hij nog heeft,’ zegt een voormalige Venezolaanse topambtenaar. Door een handjevol landen te vriend te houden, hoopt Maduro internationale veroordeling van zijn beleid te matigen. En dat lukt enigszins.

Zo probeerde de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), bestaande uit 35 landen op het Amerikaanse continent, vorig jaar een motie aan te nemen om Venezuela te dwingen vrije verkiezingen te houden, politieke gevangenen te bevrijden en een humanitaire crisis uit te roepen.

De motie werd echter sterk afgezwakt toen twaalf landen die de afgelopen jaren regelmatig oliezendingen uit Venezuela hebben ontvangen, zich ertegen verzetten of weigerden te stemmen.

unsplash-logoZbynek Burival

Plaats een reactie