Topman heeft moeite met vrouwen

The Guardian  |  6 June 2018 - 07:30 6 Jun - 07:30

Akbar Al Baker, de CEO van Qatar Airways sinds 1997, bestuurslid van Heathrow en sinds gisteren ook voorzitter van de internationale luchtvaartorganisatie IATA, denkt niet dat een vrouw zijn functie kan vervullen.

Op een persconferentie in Sydney, waar de International Air Transport Association (IATA) haar jaarlijkse vergadering hield, werd hem gevraagd wat er gedaan kan worden om het tekort aan vrouwen in de luchtvaart in het Midden-Oosten aan te pakken.

Al Baker antwoordde dat er geen sprake is van een tekort aan vrouwen bij Qatar Airlines, maar, voegde hij eraan toe: ‘Natuurlijk moet het bedrijf worden geleid door een man, want dat is een zeer uitdagende positie.’ Zijn opmerkingen werden afkeurend ontvangen door de aanwezige journalisten.

Na afloop probeerde Al Baker de boel recht te zetten, met de opmerking dat meer dan een derde van het personeel van Qatar Airways vrouwelijk is, inclusief piloten en senior vicepresidenten. Hij voegde eraan toe dat er geen ongelijkheid tussen de seksen bestaat bij het bedrijf, dat een nauwe zakelijke relatie heeft met British Airways.

Desgevraagd zei hij een vrouwelijke leidinggevende te verwelkomen als chief executive: ‘Ik heb graag een vrouwelijke CEO-kandidaat die ik zou kunnen opleiden om na mij CEO te worden.’ Vooralsnog is er weinig wat daar op wijst.

Slechte reputatie
Qatar Airways heeft een slechte reputatie opgebouwd vanwege de behandeling van zijn overwegend vrouwelijke cabinepersoneel. Vrouwen werden ontslagen omdat ze zwanger waren, bewegingsvrijheid tijdens rustperioden is beperkt door bijvoorbeeld uitgaansverboden en huwelijken zijn contractueel verboden zonder uitdrukkelijke toestemming van het bedrijf.

Heathrow reageerde snel om afstand te nemen van de opmerkingen van zijn bestuurslid. De CEO van de Londense luchthaven, John Holland-Kaye, zei: ‘Diversiteit en inclusie maken deel uit van onze kernwaarden en ik twijfel er niet aan dat een vrouw mijn rol zou kunnen vervullen. De opmerkingen van vandaag worden niet gedeeld door mijzelf of door de luchthaven van Heathrow.’

Foto: Steven Byles

Plaats een reactie