Algerije stuurt opnieuw migranten de woestijn in

New York Times | Associated Press  | 16 July 2018 - 07:3016 Jul - 07:30

De Algerijnse regering is opnieuw begonnen met het uitzetten van migranten in de Sahara. Bij een temperatuur van 40 graden zwerven momenteel zo’n vierhonderd verzwakte mensen door een van ’s werelds meest onherbergzame gebieden, aldus een medewerker van de VN.

Volgens Giuseppe Loprete, hoofd van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) van de Verenigde Naties in Niger, werden migranten uit zestien verschillende landen aan de grens met Niger aan hun lot overgelaten.

The Associated Press meldde vorige maand dat Algerije sinds mei 2017 meer dan dertienduizend migranten in de woestijn van Niger en Mali heeft achtergelaten, waardoor ze worden gedwongen om te lopen of te sterven onder de verzengende hitte.

Na de AP-berichten werden de acties enkele weken gestopt. Een hulpverlener met contacten in Algerije zei dat de regering in plaats daarvan migranten onderbracht in detentiecentra. Maar kennelijk zijn de Algerijnen daar nu weer mee gestopt.

IOM doet zijn uiterste best de migranten te vinden terwijl ze door de woestijn strompelen, en velen vertellen dat metgezellen onderweg zijn gestorven.

Algerije heeft een overeenkomst met Niger om migranten uit Niger per konvooi rechtstreeks naar de stad Agadez te deporteren. Maar migranten uit andere landen worden op zo’n 15 kilometer van de dichtstbijzijnde waterplaatsen gebracht en worden vervolgens gedwongen in de woestijn hun weg te vinden, met temperaturen die momenteel ver boven de 40 graden liggen.

De Afrikaanse Unie, waarin veel lidstaten vertegenwoordigd zijn waaruit migranten afkomstig zijn, heeft geëist dat Algerije stopt met het uitzetten van mensen om te sterven in de woestijn. Ook de Verenigde Naties hebben de praktijken veroordeeld. Ondertussen weigert de regering van Algerije de gang van zaken te erkennen.

Kort nadat de AP-berichten en een Human Rights Watch-rapport verschenen waarin de uitzetting in de woestijn werd gemeld, vroeg Algerije lokale journalisten om de massale detentie van migranten in ogenschouw te nemen, als bewijs was van de ‘humane’ behandeling. Diezelfde journalisten mochten echter niet verder reizen dan de detentiecentra en kunnen dus niet vaststellen wat er nadien met de migranten gebeurt.

Foto: Patrick Gruban

Plaats een reactie