Pentagon verbiedt gebruik van apps met geolocatie

CNN  | 10 augustus 2018 - 07:3010 aug - 07:30

Fitnesstrackers, smartphones en dating-apps die gebruikmaken van geolocatie, zijn per direct verboden door het Pentagon, omdat ze de positie van de gebruiker kunnen onthullen.

‘Met onmiddellijke ingang is het voor personeel van Defensie verboden gebruik te maken van geolocatiefuncties op door de overheid en niet door de overheid uitgegeven apparaten, apps en diensten in operationele gebieden,’ aldus de beleidsnota.

Het Pentagon zei in januari het beleid met betrekking tot dergelijke apparaten te zullen herzien, nadat bekend werd dat Strava, een fitnesstracking-app die oefeningen van gebruikers in kaart brengt, per ongeluk de positie van een aantal Amerikaanse veiligheidstroepen in de wereld had onthuld.

‘Het gaat erom ervoor te zorgen dat we de vijand geen voordeel geven en dus niet de exacte locatie van onze troepen over de hele wereld tonen,’ aldus Pentagon-woordvoerder kolonel Rob Manning. ‘Het gaat om apparaten die gebruik maken van geolocatie, GPS-apparaten, apps, dat soort dingen.’

De apparaten zelf zijn niet verboden, maar personeel heeft de verantwoordelijkheid om de geolocatiefunctie uit te schakelen. Veel populaire apparaten en apps, waaronder smartphones, smart watches, fitness- en dating-apps maken gebruik van geolocatie. Sommige apps werken mogelijk niet als de geolocatiefunctie is uitgeschakeld.

Het verbod geldt voor al het personeel in ‘operationele gebieden’, dus ook voor troepen die in het buitenland worden ingezet.

Foto: anntsy

Plaats een reactie

CNN