Hoe een samenzwering tegen Amerikaanse moslims werd genegeerd | Video

The Guardian  | 13 augustus 2018 - 07:3013 aug - 07:30

Tussen 2008 en 2016 vonden er in de VS twee keer zo veel rechts radicale als moslimfundamentalistische aanslagen en samenzweringen plaats. Maar dat lijkt de landelijke media, Fox News voorop, volkomen te ontgaan. De zaak-Doggart is daar een voorbeeld van, zoals deze documentaire laat zien.

Robert Doggart, een blanke 63-jarige christelijke predikant, werd op 10 april 2015 in alle stilte gearresteerd door de FBI. Hij was bezig met voorbereidingen om een aanslag te plegen op Islamberg, een kleine Afrikaans-Amerikaanse moslimgemeenschap in de staat New York.

Doggart was geïnspireerd door Fox News, dat beweerde dat de gemeenschap van Islamberg een trainingskamp voor terroristen is. Hij wilde vuurbommen in een moskee en in een school tot ontploffing brengen en geweren en een kapmes gebruiken om bewoners te vermoorden.

Geen enkele nationale nieuwsuitzending berichtte over zijn arrestatie en terroristische plannen. Een maand nadat hij in hechtenis was genomen, liet een rechter hem op borgtocht vrij. Doggart kreeg uiteindelijk twintig jaar, maar werd niet aangeklaagd voor terrorisme. Tijdens de rechtszaak waren de landelijke media in geen velden of wegen te bekennen.

Het is geen uitzondering: Amerikaanse media berichten 357 procent vaker over terroristische aanslagen door moslimextremisten dan over aanslagen door niet-moslims, volgens nieuw onderzoek van de Universiteit van Alabama.

De documentaire White Fright van David Felix Sutcliffe belicht de rol van de media en het falende beleid om kwetsbare gemeenschappen in de VS te beschermen tegen racistische aanvallen:

Plaats een reactie