Volgens de VN is er sprake van genocide tegen Rohingya in Myanmar

Quartz  | 28 August 2018 - 07:3028 Aug - 07:30

Hoge militaire leiders in Myanmar (Birma) moeten worden vervolgd voor genocide en oorlogsmisdaden tegen de Rohingya-moslims, concludeert een onlangs gepubliceerd rapport van de Verenigde Naties.

Een onderzoekscommissie van de VN beschuldigt het Myanmarese leger, bekend als de Tatmadaw, van moord, verkrachting, marteling, onterechte gevangenisstraffen en seksuele slavernij. Een belangrijk probleem, zo schrijven de auteurs, is dat ‘straffeloosheid diep geworteld is in het politieke en juridische systeem van Myanmar, waardoor de Tatmadaw daadwerkelijk boven de wet staat’. De civiele autoriteiten hebben weinig ruimte om toezicht te houden op militaire acties.

Aung San Suu Kyi
Desondanks beschuldigen de onderzoekers ook de regeringsleiders van Myanmar. Ze zeggen dat Aung San Suu Kyi, die in 1991 de Nobelprijs voor de Vrede won en nu als staatsadviseur fungeert (een positie die is te vergelijken met die van premier), noch haar morele autoriteit, noch haar de facto-positie als hoofd van de regering gebruikte om de gebeurtenissen te voorkomen.

Het grootschalige geweld tegen de Rohingya begon op 25 augustus 2017, toen de Tatmadaw bruut reageerde op aanvallen op beveiligingsposten door een groepje opstandelingen van Rohingya. Het geweld leidde tot een massale uittocht van de Rohingya naar het naburige Bangladesh. Volgens de VN wijst alles erop dat het buitenproportionele militaire geweld van de Tatmadaw al langer in de lucht hing.

Volgens het VN-rapport is de tragedie het onvermijdelijke gevolg van ‘ernstige, systematische en geïnstitutionaliseerde onderdrukking’ van de Rohingya, die hardnekkig het burgerschap werden ontzegd en ernstig werden beperkt in hun bewegingsvrijheid. Volgens het rapport vond al eerder in augustus 2017 een samentrekking plaats van een grote hoeveelheid troepen en militair materiaal in het Rohingya-gebied, hetgeen duidt op vooraf geplande acties.

Adolf Hitler
Naast de massamoorden, groepsverkrachtingen en het afbranden van Rohingya-nederzettingen door de Tatmadaw, concluderen de onderzoekers dat zowel het leger als de regering ‘een klimaat hebben gekweekt waarin haatdragende taal bloeit, mensenrechtenschendingen worden gelegitimeerd, en aanzetten tot discriminatie en geweld wordt vergemakkelijkt’.

Het rapport merkt op dat een leidende politieke partij in 2012 Adolf Hitler citeerde met de bewering dat ‘onmenselijke handelingen’ soms noodzakelijk zijn om ‘een ras te behouden’.

Het rapport bevat namen van specifieke militaire leiders die vervolgd zouden moeten worden voor de genocide. Tegen hen worden individuele sancties geëist. Gezien de straffeloze status van het leger in Myanmar, dringt de VN er ook op aan dat het Internationaal Strafhof de zaak aanhangig maakt, of dat er een ad hoc-tribunaal wordt ingesteld.

Foto: Rohingya vluchtelingenkamp in Bangladesh | DFID

Plaats een reactie