Madame Tussauds in Sydney baalt van alweer een aftredende premier

Sydney Morning Herald  | 31 August 2018 - 07:3031 Aug - 07:30

Door intriges binnen zijn eigen liberale partij moest de Australische premier Malcolm Turnbull vorige week aftreden. Hij is niet de enige die daarvan baalt, meldt de Sydney Morning Herald.

Terwijl de Australische liberale partij worstelt met de naweeën van het politieke gevecht en de machtswisseling, lopen er bij Madame Tussauds in Sydney mopperende mensen rond.

Het museum was namelijk net bezig een wassen beeld van de afgetreden Turnbull te maken. ‘Malcolm Turnbull zou de volgende zijn op het podium in onze Wereldleiders-zaal, maar gezien de huidige situatie hebben we het studioteam geadviseerd om het werk aan zijn beeld onmiddellijk te stoppen’, aldus een woordvoerder van het wassenbeeldenmuseum.

Het plan was om het beeld op 24 oktober te onthullen, op de 64e verjaardag van Turnbull. Het is overigens niet de eerste keer dat het museum in Australië de productie van een wassenbeeld-politicus moet stopzetten vanwege een voortijdig vertrek.

10 jaar, zes premiers
Enkele weken nadat het museum in 2013 was begonnen aan een beeld van toenmalig regeringsleider Kevin Rudd, moest het werk worden gestaakt omdat hij werd afgezet door zijn eigen partij. In 2015 was het weer raak, toen zijn opvolger Tony Abbott ook al werd weggestemd door zijn eigen partij.

Het museum heeft nu het vertrouwen verloren in het vermogen van de Australische politiek om een leider lang genoeg te behouden om de productie van een wassen beeld te rechtvaardigen.

‘Vanwege het hoge verloop van de premiers, zien we onszelf niet opnieuw een beeld van een zittende Australische premier maken,’ zei de woordvoerder van Tussauds. Australië wisselde de afgelopen tien jaar maar liefst 6 keer van premier.

Stunt
De enige premier die de afgelopen 10 jaar de zalen van het wassenbeeldenmuseum heeft gehaald, is Julia Gillard, de eerste vrouwelijke premier van Australië. Ze was premier van 2010 tot 2013 en haar beeld werd in 2012 onthuld, toen het museum opende in Sydney.

Na haar aftreden haalde Tussauds een bekritiseerde stunt uit. Het museum zette het wassen beeld van Gillard in een rij werkzoekenden en publiceerde daarvan een foto, met als begeleidende tekst: ‘Julia in de rij bij het arbeidsbureau’.

Foto: het wassen beeld van Julia Gillard in Madame Tussauds, Sydney

Plaats een reactie