Saoedi-Arabië stelt satire strafbaar

France24  |  7 September 2018 - 07:30 7 Sep - 07:30

Kroonprins Mohammed bin Salman trekt de touwtjes verder aan in Saoedi-Arabië: voortaan kan online satire die ‘de openbare orde verstoort’ worden bestraft met maximaal vijf jaar gevangenisstraf en een enorme boete.

‘Het produceren en verspreiden van inhoud die de openbare orde, religieuze waarden en openbare zeden belachelijk maakt, bespot, provoceert en verstoort via sociale media, zal worden beschouwd als een misdaad die kan worden bestraft met maximaal vijf jaar gevangenisstraf en een boete van drie miljoen rial (circa 700.000 Euro)’, zo liet het openbaar ministerie via Twitter weten.

De mededeling kwam op dezelfde dag dat de doodstraf werd geëist tegen de populaire islamitisch geestelijke Salman al-Awda, een prominente criticus van de monarchie.

De machtige kroonprins Mohammed bin Salman wordt sinds zijn benoeming in juni 2017 scherp bekritiseerd door mensenrechtenorganisaties vanwege zijn aanpak van mensenrechtenactivisten en politieke dissidenten.

Vorig jaar riepen de Saoedische autoriteiten burgers op om melding te maken van landgenoten die onwelgevallige uitingen doen op sociale media, met name via Twitter. Inmiddels zijn tientallen Saoedi’s veroordeeld voor het uiten van afwijkende meningen via sociale media.

Foto: Kroonprins Mohammed bin Salman in gesprek met een Amerikaanse delegatie in 2016 | James N. Mattis

Plaats een reactie