Erbarmelijke omstandigheden voor vluchtelingen in België

Al Jazeera  | 12 September 2018 - 07:3012 Sep - 07:30

Vluchtelingen in de Belgische hoofdstad Brussel leven in ‘onhoudbare’ omstandigheden, veelal buiten slapend en zonder toegang tot voldoende voedsel. Dat staat in een rapport van Refugee Rights Europe, meldt Al Jazeera.

In de buurt van het Brusselse Noordstation en rondom het Maximiliaan Park in het centrum, verblijven honderden vluchtelingen die geen toegang hebben tot basisvoorzieningen, zo blijkt uit een rapport van Refugee Rights Europe (RRE). Volgens de onderzoekers zegt 94 procent van de ondervraagde vluchtelingen in de stad slecht te slapen en geeft 73 procent aan dagelijks niet genoeg te eten te hebben.

Het aantal vluchtelingen in België en Noord-Frankrijk is kleiner dan in Griekenland en andere Europese landen langs de vluchtelingenroute, maar de regio vormt de thuisbasis van duizenden vluchtelingen en migranten die Groot-Brittannië proberen te bereiken. Ook de meerderheid van de vluchtelingen en migranten die door RRE is ondervraagd hoopt in Groot-Brittanië terecht te komen. De reis naar de overkant van Het Kanaal is de afgelopen twee jaar echter veel moeilijker geworden.

Vluchtelingenkampen in Calais waren de thuisbasis voor zo’n 10.000 vluchtelingen die hoopten via de Kanaaltunnel of per schip in Engeland te geraken. Maar de overheid brak de ‘jungle van Calais’ af in oktober 2016. Veel vluchtelingen bleven daarna achter in de omliggende regio. Ze wonen her en der verspreid in kraakpanden, schuilplaatsen of in geïmproviseerde kampen.

Vrouwen en kinderen
Marta Welander, de directeur van Refugee Rights Europe spreekt van ‘een situatie van grote ontberingen en onzekerheid voor ontheemden in Brussel, in het hart van Europa.’ Sommige ondervraagden vertellen dat ze door de politie hardhandig worden aangepakt en dat persoonlijke eigendommen, waaronder kleding en schoenen, regelmatig in beslag worden genomen.

Het rapport van RRE stelt dat vooral vrouwen en kinderen kwetsbaar zijn voor uitbuiting en mensenhandel, omdat ze weinig toegang tot informatie over hun rechten hebben. ‘We hebben een aanzienlijk aantal ontheemde vrouwen en meisjes ontmoet, die zijn blootgesteld aan verhoogd risico op geweld en misbruik,’ zegt Fee Mira Gerlach, de coördinator van het RRW-onderzoek.

Naast de ontberingen die gepaard gaan met ruzies en de beschuldigingen van mishandeling door de politie, beschrijven vluchtelingen en migranten ook het racisme waarmee zij worden geconfronteerd. Een 55-jarige vluchteling uit Koeweit zegt: ‘Toen ik in de trein zat, zei een passagier: ‘Wat doet u hier in mijn land? Ga hier weg!’‘

Plaats een reactie