Betalen voor het OV in Istanboel door plastic te recyclen

Daily Sabah  | 14 september 2018 - 07:3014 sep - 07:30

Geen geld om je OV-kaart op te laden in de Turkse stad Istanboel? Binnenkort is er een milieuvriendelijke oplossing: je kaart opwaarderen door plastic te recyclen.

Istanboel en Turkije lopen vooralsnog niet voorop als het gaat om het recyclen van afval, maar de stad aan de Bosporus hoopt daar verandering in te gaan brengen. Dat is hoognodig want de naar schatting 15 miljoen inwoners van Istanboel produceren dagelijks gemiddeld 17.000 ton huishoudelijk afval.

De stad is op 25 plekken begonnen met de installatie van ‘Slimme Zwerfvuil Betaalautomaten’ en aan het eind van dit jaar moeten dat er minstens 100 zijn. De automaten accepteren plastic zwerfafval, dat ze kunnen sorteren, samenpersen en opslaan.

Gebruikers ontvangen vervolgens punten op hun Istanboelkaart ter waarde van de ingeworpen plastic objecten. De Istanboelkaart kan worden gebruikt voor het openbaar vervoer in de stad en voor verschillende andere gemeentelijke diensten.

Moya Power
De Turkse metropool is overigens niet de enige stad die milieuproblemen aanpakt met behulp van vervoerssystemen. Zo begon Crossrail in Londen eerder dit jaar met een proefproject van Moya Power, bedacht door ontwerpster Charlotte Slingsby.

Moya Power is een ingenieuze manier om energie op te wekken door de toepassing van flexibele, lichtgewicht materialen. Wapperend door de luchtstromen van voorbijrijdende metro’s en treinen, zetten ze wind om in elektriciteit.

Foto: Daily Sabah

Plaats een reactie