Steeds minder bos voor luipaard

19 September 2018 - 07:3019 Sep - 07:30

Honderd jaar geleden doodde een luipaard in India 125 mensen, waarop de Britse jager Jim Corbett (1875-1955) het dier doodschoot. Anno 2018 gaat het nog steeds zo, en de laatste jaren neemt het aantal confrontaties toe.

Met zijn ogen halfdicht leek het of het luipaard sliep. De kogel zat nog in zijn schouder. Toen Jim Corbett het dier bekeek waarop hij al zo lang had gejaagd, bedacht hij dat het geen monster was. Het beest had 125 mensen gedood, misschien wel meer. Maar, zo noteerde Corbett in zijn boek The Man-Eating Leopard of Rudraprayag, ‘het had geen misdaad begaan tegen de wetten van de natuur, maar tegen die van de mens.’

Op 9 juni 1918, iets meer dan honderd jaar geleden, maakte het luipaard van Rudraprayag zijn eerste menselijke slachtoffer. Het spoor van doden dat het in de volgende acht jaar naliet, betekende zijn doodvonnis en vestigde zijn reputatie als – in de woorden van Corbett – ‘het meest gehate en gevreesde dier van heel India’. Mensenetende luipaarden waren in die tijd zeldzaam, in tegenstelling tot mensenetende tijgers.

Dat is veranderd. Onder de 182 grote katachtigen die in de afgelopen dertien jaar in de staat Uttarakhand menselijke slachtoffers maakten, bevonden zich 166 luipaarden. (…)

Gratis voor 360 abonnees


Plaats een reactie