Hack Attack. Nick Davies’ strijd tegen mediamogul Rupert Murdoch.

20 September 2018 - 21:3320 Sep - 21:33

De Britse journalist Nick Davies kreeg wereldwijde bekendheid met zijn boek Flat Earth News, over hoe de media zijn overgeleverd aan hypes, pr en propaganda. Hij legde als eerste contact met Julian Assange en gaf het sympathieke hackersclubje WikiLeaks toegang tot belangrijke journalistieke podia; The Guardian, The New York Times en Der Spiegel. In 2011 onthulde hij het afluisterschandaal dat leidde tot de ondergang van News of the World, onderdeel van het media-imperium van Rupert Murdoch. Daarover gaat zijn boek Hack Attack, een schokkend en universeel verhaal over machtsmisbruik. Een voorpublicatie.

Ik zit in een radiostudio van de BBC, en sta op het punt om te gaan kotsen. Ze hebben me gevraagd om te komen praten over het boek dat ik net heb geschreven, Flat Earth News, over het ontstaan en het gebruik op grote schaal van bedrog, verdraaiing en propaganda in de media. In theorie wil ik graag met ze praten: ik heb twee jaar mijn hersens gepijnigd om dit boek 
te schrijven, dat nu, in februari 2008, eindelijk is verschenen – en dit is een kans om mensen over te halen om het ook te gaan lezen. Maar bij het vooruitzicht van dit interview raak ik verlamd van angst.

Dit is de BBC, Radio 1, live! Dit is het programma Today. De koningin luistert naar Today! De premier, buitenlandse ambassadeurs, de hele godvergeten Britse machtselite werkt zijn ontbijt weg en luistert daarbij met één oor naar Today. En het allerergste: een paar minuten geleden, toen ik buiten de studio liep te ijsberen vlak voordat ik achter de microfoon zou gaan zitten, kwamen ze me vertellen dat ze Stuart Kuttner hebben uitgenodigd om met me in discussie te gaan.

Kuttner!

Ik ken hem niet persoonlijk, maar ik heb meer dan genoeg over hem gehoord. Kuttner is de figuur op de achtergrond – de algemeen hoofdredacteur van Rupert Murdochs News of the World, de man achter de schermen, de man die de geheimen bewaart, de problemen wegwerkt, de echt smerige zaakjes regelt. Als je een beschrijving probeert te geven van Stuart Kuttner kom je al gauw op woorden als ‘keihard’ en ‘meedogenloos’ en ‘gewoon een heel onaangename vent’.

Het interview begint, ik bedwing mijn zenuwen en begin te praten. Kuttner valt me een paar keer in de rede om 
het land te vertellen dat ik blijkbaar van een andere planeet kom, want hij ‘herkent zich echt niet’ in de krantenwereld die ik in mijn boek beschrijf. Dan kom ik bij het onderwerp ‘zwarte kunsten’, en ik vertel over de paar snippertjes informatie die ik heb gevonden over privédetectives die al jaren voor de meeste Britse kranten werken, waarbij ze de wet overtreden om hun opdrachtgevers een primeur te bezorgen. Kuttner reageert snel. ‘Als dat al gebeurt, is dat verkeerd,’ zegt hij. ‘Het is één keer gebeurd bij News of the World. De verslaggever is ontslagen en is in de gevangenis beland – de hoofdredacteur heeft ontslag genomen.’

Lees verder via Blendle (gratis voor leden)

Gratis voor 360 abonnees


Plaats een reactie